Türkiye, İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olmak istiyor
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olması için yapılan hukuki çalışmaların ardından resmi başvurunun yapılacağını duyurdu.
Yüksel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu konudaki açıklamalarını hatırlatarak, Nikaragua ve Kolombiya'nın da davaya müdahil olma başvurusunda bulunduğunu belirtti.
İsrail'in Filistin'e yönelik 75 yıllık "apartheid", 56 yıllık "işgal" ve 16 yıllık abluka politikalarının, Filistin topraklarının sömürgeleştirilmesi ve ilhak edilmesi amacını taşıdığını vurgulayan Yüksel, İsrail'in hukuk dışı yerleşimcilere sürekli olarak alan açtığına dikkat çekti.
Yüksel, "Filistin meselesi, uluslararası hukuka dayalı mevcut düzenin sürdürülebilirliğini dahi etkileyebilecek bir meseledir" diyerek, İsrail'in bu politikalarının küresel sonuçları olabileceğine işaret etti.
İsrail'in 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni açıkça ihlal ettiğini belirten Yüksel, uluslararası hukukun herkese eşit şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bu prensibe uyacağına inandığını ifade etti.
Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı'ndan, İsrail'in işlediği soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının ortaya çıkarılmasını ve yargılama sürecinin hızla başlatılmasını beklediklerini dile getirerek şunları söyledi:
"Gazze'nin insansızlaştırılması kabul edilemez. Türkiye, Filistinli kardeşlerinin haklarını uluslararası platformlarda savunmaya devam edecektir. Bu bağlamda, daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna olan inancımızla mücadelemizi sürdüreceğiz."