Suriye'de Esed rejiminin işkence merkezleri ortaya çıkıyor

Suriye’de 61 yıl boyunca iktidarda kalan Baas rejiminin devrilmesiyle, Esed ailesinin liderliğindeki rejimin Suriyelilere uyguladığı sistematik işkence ve insanlık dışı muameleler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

AA ekibi, Şam’ın Kfar Susa bölgesindeki işkence zindanlarının üzerine kurulu istihbarat merkezini görüntüledi.

YERALTINDA KORKU VE İŞKENCE ZİNDANLARI

Kfar Susa’daki resmi binaların yer aldığı bölgede, dışarıdan sıradan bir devlet dairesi gibi görünen yapılar, altlarında korkunç bir gerçeği saklıyor. Esed rejimine ait istihbarat merkezinin yeraltında bulunan zindanlarında sadece Suriyeliler değil, farklı milletlerden tutsakların da tutulduğu belirlendi. İşkence yapılan odalarda hala kullanılmakta olan halatlar, sert plastik borular ve sorgu sırasında kullanılan sandalyeler dikkat çekiyor.

TECRİT HÜCRELERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ TUVALETLER

Zindanların yeraltındaki bölümünde bulunan alaturka tuvaletlerin, tecrit hücrelerine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. İdam edilecek esirlerin bu hücrelerde tutulduğu belirtiliyor. Bir metrekareden küçük bu hücrelerde, zeminde sadece bir battaniye ve tavandan gelen kısıtlı bir ışıkla insanlık dışı koşullarda yaşamaya zorlanan tutsaklar kaldı.

SABUNLA DUVARLARA YAZILAN HAYAT İZLERİ

Tutsaklar, zindanların duvarlarına yeşil sabun ve kalemlerle resimler, yazılar, takvimler ve saat çizerek hayata tutunmaya çalıştı. Köy hayatı, Mescid-i Aksa, kuşlar, kamyonlar gibi sembollerle dolu çizimler; Türkçe, İngilizce ve Rusça yazılar ile şiirler dikkat çekti. Bazı koğuşlarda Türkçe fiillerin mastar haliyle yazıldığı görülürken, güneş ışığından faydalanarak yapılmış güneş saatleri de tutsakların zamanı anlamaya çalıştığını gösteriyor.

SORGU VE BÜROKRASİ BİR ARADA

Zindanın üst katlarında rejimin resmi işlemlerini yürüttüğü çok katlı binalar yer alıyor. Muhaliflerin aktardığına göre rejim askerleri buradan çekilmeden önce birçok arşivi ateşe verdi. Buna rağmen yüzlerce klasör ve sorgu odalarında kullanılan resmi belgeler hala bulunuyor. İşkencenin sistematikliğini gösteren bu evraklar arasında sorgu tarihleri, subayların isimleri ve esirlerin ifadeleri yer alıyor.

BİR MUHALİFİN ÇARESİZLİĞİ

AA ekibine eşlik eden bir Suriyeli muhalif, 2012 yılında Esed rejiminin elinde kaybolan babasını aradığını ifade etti. "Bu zindanları gördükten sonra insan hayal kurabilir mi?" diyerek duygularını dile getiren muhalif, gözyaşlarını tutamadı.

ESED REJİMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE SURİYELİLERİN COŞKUSU

8 Aralık’ta Esed rejiminin devrilmesiyle, 13 yıllık savaşın yıkıcı etkilerine rağmen Suriyeliler meydanlarda coşkuyla kutlamalar yapıyor. Rejimin sistematik işkence, korku ve terör politikalarının ortaya çıkması, halkın bu zafer karşısındaki sevincini daha da anlamlı hale getiriyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber