Rusya'da önce Wagner grubu şimdi Rusich: Bir isyan daha

Rusya'da paralı asker grubu krizi sürüyor. Rus paralı asker grubu Rusich'in silah bırakma kararı aldığı iddia ediliyor.

Rusya'da Wagner askerlerinin dağılması ardından bir iddia daha ortaya atıldı. Rusya paralı asker grubu Ruschin'in silah bırakma kararı aldığı konuşuluyor.

Ukrayna ve Rusya savaşı devam ederken, son bir kaç gündür Rusya cephesinde yaşanan geri çekilmenin Rusich silahlı grubunun Moskova yönetimine karşı gelmesinden kaynaklandığı öne sürüldü.

RUSİCH GRUBU SİLAH BIRAKMA KARARI ALDI İDDİASI

25 Ağustos'ta Telegram'da yapılan açıklamada, silah bırakma tehdidinin resmi nedeninin, grubun üst düzey komutanlarından ve kurucu üyelerinden Yan Petrovsky'nin Finlandiya'da gözaltına alınması ve Ukrayna'ya iade edilmesiyle karşı karşıya kalması olduğunu açıklanmıştı.

Rusya-Norveç çifte vatandaşı olan Petrovsky, Rusya'nın Donbass işgaline katılmak üzere 2014 yılında Rusich'i kurmuştu. Ukrayna'da terörle ilgili çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olan Zanlı, iade edilmesi halinde 15 ile 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Grubun savaşçılarının çatışmayı bıraktığına dair ne Rusich'ten ne de Rusya savunma bakanlığından resmi bir açıklama gelmedi.

Washington DC merkezli düşünce kuruluşu New Lines Enstitüsü'nde Rus askeri konularında uzman olan Jeff Hawn, paralı askerlerin silah bırakması ihtimalinin "çok güçlü olduğunu" söylüyor.

MOTİVASYON KAYBI

Hawn, isyanın nedeninin muhtemelen grup liderinin tutuklanmasından ziyade genel olarak Rus paralı askerler arasındaki motivasyon kaybı ve Moskova'nın onları kontrol altında tutmakta giderek artan beceriksizliğinden kaynaklanacağını söyledi.

"Bu adamlar muhtemelen dışarı çıkmak için bir bahane arıyorlar" dedi. “Ukrayna'nın öylece parçalanıp pes etmeyeceğini anlıyorlar.”

Paramiliter grupların durumu, Wagner'in Haziran ayındaki isyan girişimi ve paralı asker grubunun lideri Yevgeny Prigozhin'in geçen ayın sonlarında ölümüyle daha da karmaşık hale geldi.

WAGNER DAĞILDI

Hawn, Prigozhin'in liderliği altında Wagner'in uzun süredir Ukrayna'da faaliyet gösteren diğer Rus milis grupları için bir örgütlenme aracı olarak hizmet ettiğini açıkladı. Prigozhin ayrıca paralı askerlerine iyi ve dolar cinsinden ödeme yapma kültürünü de oluşturmuştu; bu kültür Ukrayna'da savaşan diğer milislere de yayıldı.

“Sert bir adam ve haydut olarak ün yapmış olmasına rağmen, Prigozhin'in halkına iyi baktığı, onlara daha fazla para ödediği ve döviz cinsinden olduğu biliniyordu.”

Ancak grubun başarısız isyanının ve ardından Moskova'nın grubu dağıtmaya yönelik girişimlerinin ardından Prigozhin'in Ukrayna'daki “milis kolektifinin” çalışma koşulları kötüleşti.

Hawn, "Eğer maaş alıyorlarsa, muhtemelen artık ruble cinsinden maaş alıyorlar" dedi.

"Muhtemelen tedarik de alamıyorlar, çünkü milis grupları, zaten tamamen aşırı gerilmiş olan Rus lojistiği söz konusu olduğunda totem direğinin en alt ucunda yer alıyor."

Prigozhin, ölümünden önce uzun süredir Rus ordusunun paralı askerlerine yeterli mühimmat sağlamadığından şikayetçi olmuş, hatta askerlerini zorlu savaşların yapıldığı Bakhmut kentindeki ön cepheden çekmekle tehdit etmişti.

Prigozhin'in ve sağ kolu Dmitry Utkin'in 23 Ağustos'ta bir uçak kazasında ölmesi, hem bağlantılar hem de paralı askerler olarak savaşan "haydutlar ve suçlulara" komuta etme yeteneği üzerine inşa edilen gölge güç yapısını tamamen yok etti.

Hawn, "Şu anda hükümete doğrudan meydan okuma iradesine veya yeteneğine sahip olan Prigozhin gibi kimse yok" dedi. Wagner liderinin artık gözden kaybolmasıyla Moskova'nın hâlâ Ukrayna'da bulunan bir düzine veya daha fazla milis grubunu kontrol etmesinin daha da zorlaşacağını söyledi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber