Elon Musk o ülkede tutuklanabilir: ''Soruşturma hedeflerinden biri''
İngiltere'de devam eden aşırı sağcı, Müslüman karşıtı protestoların ardından, Londra Emniyet Müdürü Sir Mark Rowley, internet üzerinden nefret söylemi yayan kişilere yönelik yasal yaptırımların sertleşeceğini duyurdu. Bu bağlamda, milyarder iş insanı Elon Musk'ın da olası soruşturma hedeflerinden biri olabileceği belirtildi.
Cuma günü Sky News'e verdiği demeçte Komiser Sir Mark Rowley, İngiltere'deki yasal çerçevenin çevrimdışı olduğu kadar çevrimiçi suçlara karşı da katı olduğunu vurguladı. Rowley, "İnsanlara kanunun tüm gücünü kullanacağız. İster bu ülkede sokaklarda suç işliyor olun, ister çevrimiçi olarak daha uzaklardan suç işliyor olun, peşinize düşeceğiz," diyerek sosyal medya platformlarında nefret söylemi yayan kişilere karşı kararlı olduklarını belirtti. Rowley, özellikle Elon Musk gibi sosyal medya devlerinin sahiplerini de bu tür yasal süreçlerin hedefi olabileceğini ima etti.
ÇEVRİMİÇİ SUÇLAR VE TUTUKLAMALAR
İngiltere genelinde devam eden Müslüman karşıtı ayaklanmalara karşı yürütülen operasyonlarda, 700'den fazla kişinin tutuklandığı, bunlardan 300'den fazlasının suçlandığı ve 30'dan fazla kişinin ise çevrimiçi nefret suçlarından yargılandığı açıklandı. Bu suçlar, şiddet içeren ayaklanma görüntülerinin paylaşılması veya "şiddet veya nefret" kışkırtıcı içeriklerin yayımlanmasını kapsıyor.
ELON MUSK'TAN İNGİLTERE'YE ELEŞTİRİ
Elon Musk, İngiltere hükümetinin bu yaklaşımını sert bir şekilde eleştirdi. Musk, X (eski adıyla Twitter) platformunda yaptığı paylaşımlarla, hükümeti ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçladı ve İngiltere'de uygulanan adalet sistemini "iki kademeli" olarak nitelendirdi. Musk, "İngiltere'de adalet kesinlikle eşit değil gibi görünüyor" diyerek, beyaz İngiliz şüphelilerin göçmenlere kıyasla daha ağır cezalara çarptırıldığına dikkat çekti.
"YASAL AMA ZARARLI" İÇERİKLERE KARŞI YASA DEĞİŞİKLİĞİ YOLDA
İngiltere'nin yeni seçilen Başbakanı Keir Starmer, Çevrimiçi Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapmayı planlıyor. Starmer, "yasal ama zararlı" içeriklerin yayılmasına olanak tanıyan sosyal medya şirketlerini cezalandırmayı hedefliyor. Bu madde, daha önce eski Muhafazakar hükümet tarafından gündeme getirilmiş ancak eleştiriler üzerine geri çekilmişti.