BM bu kez Suriye'deki insani krize dikkat çekti: 13 milyon insan...

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki insani krizin derinleştiğini ve ülkedeki gıda güvencesizliğinin ciddi boyutlarda olduğunu bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oturumda, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham, Suriye'de nüfusun yarısından fazlasının gıda güvencesizliği ile mücadele ettiğini ve 13 milyondan fazla insanın bu durumdan etkilendiğini açıkladı. Özellikle 650 binden fazla 5 yaş altı çocuğun gıda eksikliği nedeniyle büyüme sorunu yaşadığını belirtti.

Rajasingham, Suriye ekonomisinin daraldığını ve gelecek dönemde de bu trendin devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi. Ülke genelindeki ekonomik kriz ve bölgesel çatışmaların etkisiyle gıda güvencesizliğinin önümüzdeki aylarda artmasının beklendiğine dikkat çekti. Ayrıca, BM'nin Suriye'deki insani yardım planının sadece yüzde 13'ünün finanse edildiğini ve bu durumun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in Özel Danışmanı Najat Rochdi ise Suriye'de yaşanan sorunların azalmadığını, aksine arttığını belirtti. Siyasi çözüm olmadan ülkedeki sorunların çözülemeyeceğini vurgulayan Rochdi, Suriye'de tutukluların durumu, kayıp kişiler, keyfi olarak tutuklamalar ve kaçırılmalar gibi konuların da unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Rochdi ayrıca, Suriye'de yerinden edilmiş ve mülte

ci durumda olan 7,2 milyon kişiyle, mülteci olarak yaşayan 6,4 milyon kişinin bulunduğunu belirterek, bu insanların barındığı ülkelerin üzerlerine düşen büyük yükü göz önünde bulundurarak desteklenmeleri gerektiğini vurguladı. Suriye genelindeki gerilimin azaltılmasının önemine de değinen Rochdi, aynı zamanda Suriye Anayasa Komitesi'nin yeniden bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi oturumunda yapılan bu açıklamalar, Suriye'deki insani krizin derinleştiği ve siyasi çözümün öneminin altının çizildiği bir platform oldu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber