Yozgat'ta üreticinin nohuttan beklentisi yüksek
Türkiye’nin önemli bakliyat üretim merkezlerinden biri olan Yozgat’ta, çiftçiler nohut ekimine başladı. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Külhüyük köyünde tarımla uğraşan çiftçiler, arazilerini en verimli şekilde değerlendirmek için yoğun mesai harcıyor.

Yozgat’ta Çiftçiler Nohut Ekimine Başladı
Uzun yıllardır çiftçilik yapan Fatih Özdemir, tarım arazilerini boş bırakmamak için ekim faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini belirterek, geçen hafta yeşil mercimek ektiklerini, bu hafta ise nohut ekimine başladıklarını söyledi. Yozgat’ın yeşil mercimek üretiminde Türkiye birincisi, nohutta ise üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
“Nohut ekiyoruz, biz ona ‘leblebi ağacı’ diyoruz. 500 dekar yeşil mercimek, 300 dekar nohut ekimi yapacağız. Bunun dışında 400 dönümden fazla buğday ektik. Toplamda bin 100-bin 200 dönüm civarında ekim gerçekleştiriyoruz. Çiftçi her yıl umutla eker ve her zaman daha fazla verim almak ister. Ancak rızık Allah’tandır. Biz ekici olacağız, bilici olmayacağız.”
Tarımda teknik yöntemlerin büyük önem taşıdığını ifade eden Özdemir, ilaçlama, sürüm ve hasat süreçlerinin dikkatle planlanması gerektiğini belirtti. Hasat döneminde büyük kayıpların yaşandığını dile getiren Özdemir, bu durumun milli servet kaybına yol açtığını söyledi.
“KÜLHÜYÜK KÖYÜ NOHUTUN BAŞKENT'İ SAYILIR”
Bölgede nohut üretiminin yaygın olduğunu belirten Özdemir, “Köyümüz nohutun başkenti sayılır. Bu civarda en kaliteli nohutu biz üretiyoruz. Tarlalarımızı verimli kullanıyoruz, kolay kolay boş arazi bulamazsınız. Bazı bölgelerde tarlalar nadasa bırakılıyor, ancak bunu en aza indirmek gerekiyor.” dedi.