Yozgat'ta taş değirmenin son örneği

Yozgat Çadırardıç Köyü'nde yaşayan Şükrü Şahiner, geleneksel yöntemlerle taş değirmende tam buğday unu üretmeye devam ediyor.

Yozgat'ta Çadırardıç Köyü'nde ikamet eden Şükrü Şahiner, baba mesleğini sürdürüyor. 49 yıllık taş değirmende tam buğday unu üreten Şahiner, geleneksel yöntemleri kullanarak mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

ÇEVRE İLLERDEN İLGİ BÜYÜK

49 yıl önce babasının kurduğu taş değirmeni kendisi kullanmaya devam eden Şahiner, gelişen teknolojiye rağmen eski usul yöntemlerle tam buğday unu üretmeye devam ediyor. Şahiner, taş değirmende temizlenmiş buğdayı öğütüyor ve tam buğday unu elde ediyor. Burada elde edilen una yalnızca Yozgatlılar değil çevre illerde yaşayan vatandaşlar da ilgi gösteriyor.

ÖZELLİKLE ŞEKER HASTALARI TERCİH EDİYOR

Şükrü Şahiner, 10 yaşında babasının yanında değirmende un öğütmeyi öğrenerek başladığı mesleğini sürdürüyor. 1974 yılında babasının yaptırdığı değirmende kara taşla un öğüten Şahiner, özellikle kepekli unun şeker hastaları için tercih edildiğini dile getirdi. Çorum ve Yozgat gibi çevre ilçelerden müşterilerin geldiği değirmen, diğer unlara göre daha sağlıklı olduğu için tercih ediliyor. Şahiner, çocuklarının Ankara'ya göçtüğünü ve kendisinden sonra buranın kapanacağını ifade etti.

YAPAYLIKTAN UZAK TAM BUĞDAY UNU

İsa Gözalan, Balkaya köyünden gelerek her yıl taş değirmende un öğüttüklerini söyleyerek, annesi için buğday unu çektirmek amacıyla Çadırardıç köyüne gittiğini ve burada öğütülen unun yapay değil, tam buğday unu olduğunu vurguladı.

Bunalan köyü Muhtarı Ahmet Sağlam, Sungurlu ilçesine bağlı köylerde kullanılan taş değirmenin doğal ve tamamen taşla buğdayın öğütüldüğü bir yöntem olduğunu dile getirdi. Fabrikalarda üretilen unla yapılan ekmekleri tercih etmeyen köy halkının, her yıl harman zamanında 200 çinik buğdayı bu değirmende öğüterek yıllık un ihtiyacını karşıladığını ifade etti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber