Yozgat’ta hasadı başlayan 'yer muzu' kavunu yöre halkının gözdesi!
Yozgat’ın Aydıncık ilçesine özgü ve halk arasında 'yer muzu' olarak da bilinen bağrıbütün kavununun hasadına başlandı.
Aydıncık ilçesinde yetişen ve 'yer muzu' olarak da adlandırılan bağrıbütün kavunu, kendine özgü tat ve kokusuyla dikkat çekiyor. İçerisindeki çekirdeklerin iri ve birbirine yapışık olması nedeniyle 'bağrıbütün' adını alan kavunun, tadı muz ve kavun arasında bir profile sahip. Yöre halkı bu nedenle kavuna 'yer muzu' da diyor. Bağrıbütün kavununun kilogramı 25 ila 30 lira arasında değişiyor ve İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere satışı yapılıyor.
ÜRETİCİ KADİR ÇEVİK: “BU YIL 2 TONA YAKIN VERİM BEKLİYORUM”
Bağrıbütün kavununun ekimine her yıl mart ve nisan ayında başlandığını belirten üretici Kadir Çevik, ağustos ayında hasada başladıklarını söyledi. Çevik, "Kilogramı 25-30 lira arası gidiyor. Bu yıl 5 dönüm alana ektim ve yaklaşık 2 tona yakın verim bekliyorum. Kavunun şekli kavuna benziyor ama tadı muz tadında" dedi. Ayrıca, bağrıbütün kavununun coğrafi işaret belgesi aldığını ve sipariş üzerine büyük şehirlere gönderildiğini ifade etti.
ADEM YILMAZ: “LEZZETİ VE AROMASI MUZ TADINI ANDIRIYOR”
Adem Yılmaz, bu yıl 2 dönüm alana bağrıbütün kavunu ektiğini belirtti. Yılmaz, "Kavunun özelliği yer muzu olarak adlandırılması. Şekli kavuna benziyor ama lezzeti ve aroması muz tadını andırıyor. Bu kavunu bilenler çok fazla alıyor. Şehir dışına da gönderiyoruz. Bu sene verim çok iyi, bir kısmını kendimiz tüketiyoruz, arta kalanını pazarda satıyoruz" dedi.