Yozgat'ın 'Yanan Hamam'ına son rötuşlar yapılıyor!
Yozgat'ta, 1825 yılında Çapanoğlu Süleyman Bey'in Başçavuşu Halil Ağa'nın oğlu Ahmet Ağa tarafından yaptırılan ve halk arasında 'Yanan Hamam' olarak bilinen tarihi Başçavuş Çifte Hamamı'nda restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Yozgat'ta, 1978 yılında hamamın kazan dairesinde çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale gelen ve bu sebeple "Yanan Hamam" olarak anılmaya başlayan yapı, 199 yıllık tarihiyle kentin önemli kültürel miraslarından biri olarak öne çıkıyor.
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarıyla hamam, orijinal mimarisine sadık kalınarak yenileniyor. Yakında tamamlanacak olan çalışmaların ardından hamam, hizmete açılacak ve valilik ile vakıflar bölge müdürlüğünün alacağı ortak kararla hangi fonksiyonda kullanılacağı belirlenecek. Tarihi dokusuyla dikkat çeken Başçavuş Çifte Hamamı, Yozgat'ın kültürel ve turistik değerine önemli bir katkı sunacak.
Restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek için Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi hamamı ziyaret etti. Yetkililer, çalışmalar hakkında firma temsilcilerinden bilgi aldı.
TARİHİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, “Bugün yaklaşık 200 yıla varan mazisi ile Çifte Hamam ya da Başçavuş Hamamı'nda restorasyon çalışmalarını yerinde görmek üzere Vakıflar Bölge Müdürümüz, Yozgat Belediyemiz ve İl Kültür Müdürümüz ile buradayız. Restorasyon çalışmalarının sonuna yaklaştık. Bu eser, 1978'den bu yana yanmış ve yıkılmış olarak kalmıştı. İnşallah çok yakın zamanda insanımızın hizmetine kavuşturulacak. İlimizin değerlerini hayata geçirme konusunda Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün yeni çalışmaları var. İnşallah Bakanlığımız üzerinden o eserlerimizi de restore edip halkımızla buluşturacağız. Bu vesileyle emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
HAMAM OLARAK KULLANILMAYACAK
Vali Özkan, hamamın su nedeniyle buharlaşma oluşmasının doku ve yapıyı zedeleyeceği için hamam olarak kullanılmayacağını belirtti. “Bu yapı hamam olarak değil de farklı alanlarda nasıl kullanabiliriz, onun araştırmasını yapıyoruz. Çünkü buhar ve su, duvarlara zarar verebilir. Bu vesileyle en uygun şekilde nasıl değerlendirilebilirsek o şekilde koruma kaydıyla bir çalışma içerisindeyiz. Zamanla bu durumu netleştireceğiz.” diye konuştu.
11 MİLYON 500 BİN TL'YE MAL OLDU
Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, hamamın 2022 yılının Ağustos ayında başlatılan restore çalışmalarının 11 milyon 500 bin TL'ye mal olduğunu belirtti. “Bugün itibarıyla tarihi yapının son rötuşlarını yapıyoruz. Valimizin önderliğinde, genel müdürlüğümüz ve valiliğimizin alacağı bir kararla fonksiyonu belirlenecektir. Şehrin ihtiyacı noktasında valimizin vereceği karar çok önemli. Belediye başkanlığına da çevre düzenlemesi için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.