Lütfullah Kayalar Yozgatlı çiftçilerle buluştu

Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan alımlarda kota uygulanması ve randevuda yaşanılan sorunları çitçilerle görüştü.

HABER: anadolugazete.com.tr
ANAP iktidarları döneminde 1989-1991 yılları arasında Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı yapan, son seçimlerde Millet İttifakı adayı olarak İYİ Partiden Yozgat Milletvekili seçilen Lütfullah Kayalar, hububat alımlarında mağduriyet yaşayan çiftçilerle bir araya geldi, ziraat odası yöneticileri ve zahirecilerle toplantılar yapıp, sorunlarını dinledi.

KAYALAR: YAŞANILAN SORUNLAR BİRAN ÖNCE GİDERİLMELİ

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, yaşanılan sorunların biran önce giderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, çiftçiye Ağustos ayının 4'üncü gününe randevu verilmesinin mağduriyeti artırdığını söyledi. Alımlarda yaşanılan gecikmelerin ödemelerin de gecikmesine neden olacağını kaydeden Kayalar, genel olarak çiftçinin tarım kredi ve ziraat bankasına olan ödemelerini zamanında ödemeyeceğini, bir kez daha mağduriyet yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

RANDEVU KONUSUNUN BİR AN ÖNCE HALLEDİLMESİ LAZIM

Kayalar, Yozgat’ın da yer aldığı Orta Anadolu bölgesinde hasat dönemine girildiğini, Çukurova ve Güneydoğuda hasatların bittiğini bildirdi. Kayalar, çiftçilerle birebir görüşmeler yaptığını, iki gün içinde ziraat odalarıyla, üç ilçede ayrı ayrı toplantılar yaptığını, çiftçilerle birlikte hububat alımı yapan tüccarlarla da bir araya gelerek sorunları yerinde tespite çalıştığını anlattı. Kayalar, randevularda çok büyük sıkıntılar olduğunu belirterek, “Yeni teknoloji olarak istenildiği her yerden dijital olarak randevu alabiliyor çiftçi, bu güzel bir şey ama randevu günleri ile ilgili çok büyük sıkıntı var. Biraz önce görüştüğümüz çiftçiler bugün itibariyle 8’inci ayın 4'üne randevu aldıklarını ifade ediyorlar. Bu yarın öbür gün daha da ileri tarihlere doğru olacak. Ödemelerde randevudaki teslimden belki bir ay sonra olacak veya bu civarda bir süre sonra olacak, buda bilinmiyor. Dolayısıyla bugün itibari ile bakarsak aşağı yukarı 50 güne yaklaşan çiftçinin ürünü verme ve ürün bedellerini tahsil edebilme konusunda bir vade ortaya çıkıyor, bu kısa bir süre değil. Randevu konusunun bir an önce halledilmesi lazım. Burada depolarda sıkıntılar var, onu görüyoruz. Burada güzel bir depo var ama artık bu deponun randevusu dolmuş. Burada 20 bin ton civarında bir kapasite kalmış, onu alacaklar. Ondan sonra Yerköy olarak bakarsak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin deposu ne kadar alabilecek o belli değil. Mesela hemen yanı başımızda Sekili bölgesi var, orada tamamen alım durmuş durumda ve çiftçi ürünü nasıl teslim edecek, nerede kendisi nasıl depolayacak, büyük sıkıntısı var. Kendisi depolayamıyor, devlete de veremiyor, dolayısıyla ne yapacağını şaşırmış durumda” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ÖNÜMÜZDEKİ SENE EKİM YAPAMAYACAK NOKTAYA GELECEK

Kayalar, tüccarın da hububat alımları konusunda henüz devreye girmediğini, fiyatların ilerde nasıl oluşacağı konusunda tüccarın da tereddütlerinin bulunduğunu bildirdi. Tüccarın bu nedenle çok düşük bir fiyat verdiğini kaydeden Kayalar, çiftçinin 6 bin liraya-6 bin 500 liraya ürününü vermesi durumunda önümüzdeki sene için ekim yapamayacak noktaya geleceğini aktardı.

KOTA SORUNU

Yozgat Milletvekili Kayalar, Yozgat genelinde kota sıkıntısının bulunduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Bu sene verim olarak çiftçi memnun ama kotalarla ürünün tarladan çıkışından sonra baktığınız zaman kotalar yetmiyor. Kotası üzerinde ürün getirmişse bu konuda da çok büyük sıkıntı var, onda da bir çözüm getirilmesi lazım. Kotası 30 tonsa diyelim, belki 50 tona kadar 60 tona kadar bir alım, yani ona bir oran getirip öyle bir alım yapabilme imkanı getirilmeli ve çiftçinin de bu konudaki mağduriyeti önlenmeli. Biraz önce canlı örneği hep birlikte gördük, Ağustos’un 4'üne gün verilmiş bugün itibari ile diye söylüyor çiftçimiz. Verildi ama ondan sonra parasını alması da belli bir müddet sürecek. Genel olarak bizim bölgelerimiz başta olmak üzere çiftçinin borcu Temmuz sonunda bir takım borçları var. Başta tarım kredi olmak üzere borçlarını ödemek durumunda. Devletten alamadığı parayı nasıl olacak da tarım krediye veya başka borçlarını banka borçlarını kapatacak, bunları kapatması mümkün değil. Buna da bir çözüm getirmek lazım. Allah bu sene çok güzel bir ürün verdi, bizim Orta Anadolu bölgesinde de ürün güzel ama bu sıkıntılar da giderilirse çiftçimiz biraz daha rahat edecektir. Devlete ürününü verdi parasını hala alamadıysa o zaman devlete olan borçların da bir şekilde mahsuplaşma yapması lazım veya o alım zamanına kadar bir erteleme getirilmesi lazım, nasıl olsa alacağı devlette zaten. Biraz daha ilgiye ihtiyacı var çiftçimizin ve acil kararlara ihtiyacı var, çabuk kararlara ihtiyacı var. Eğer bunlar alınabilirse dönüm başına alınan verim bu sene geçtiğimiz senelerden daha iyi. Çiftçimizin girdilerinde de çok büyük bir maliyet artışları var. Hasat başladı, 15 gün içinde tamamen bizim bölgelerimizde daha da çoğalarak devam edecek. Hasattan sonra da görünen o ki; bu girdi maliyetleri ile çiftçimiz önümüzdeki sene nasıl ekim yapılabilecek, bunların da şimdiden planlanması lazım.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber