Omuz çıkığı tedavisinde devrim yaratan bir ekipman geliştirildi
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkığı tedavisinde devrim yaratan bir ekipman geliştirdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat kendi tasarladığı 21 parçadan oluşan özel cihazla, kapalı cerrahi yöntemiyle gerçekleştirdiği ameliyatlarda büyük başarı sağladı. Basat, "Ekipmanımızla 7 ameliyat gerçekleştirdik ve hastalarımızın memnuniyetini gözlemledik. Şu ana kadar herhangi bir komplikasyon yaşamadık." dedi.
Doç. Dr. Basat, kapalı cerrahinin hastaya birçok avantaj sunduğunu belirtti. Bu yöntemin yara izlerini azaltarak iyileşme sürecini hızlandırdığını ve dokular üzerinde minimum hasar oluşturduğunu ifade etti. İthal ürünlerin yüksek maliyetine çözüm olarak geliştirdiği ekipmanın tasarımını bilgisayarda yaptı ve 4 ay önce Ankara'daki bir medikal malzeme üretim firmasında üretimini sağladı.
Basat, bu cihazın tasarım sürecinin yaklaşık 25 gün sürdüğünü ve 3 aydır kullanıldığını belirtti. Cihazın patent başvurusu yapmayı planladığını söyleyen Basat, amacının bu teknolojiyi daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırmak olduğunu vurguladı. Yurt dışındaki benzer cihazların maliyetinin 1 milyon lira civarında olduğunu, kendi tasarımının ise yaklaşık 150 bin liraya mal olduğunu ekledi.
Ekipmanın tasarımı, tüm vida türleriyle uyumlu olmasıyla dikkat çekiyor. Kapalı cerrahi sisteminin avantajları arasında daha az kozmetik iz, daha az doku hasarı ve daha hızlı iyileşme süreci bulunuyor. Ekipman, cerrahi sırasında kemiklerin monitör aracılığıyla daha net görünmesini sağlayarak büyük bir avantaj sunuyor.
Omuz çıkığı tedavisi gören hastalardan Erol Batuhan Akçalı, Doç. Dr. Basat’ın geliştirdiği cihazla geçirdiği kapalı ameliyat sonrası hızlı bir iyileşme yaşadığını söyledi. Akçalı, önceki açık cerrahi yöntemde omuz askısını 6 hafta kullanması gerektiğini belirtirken, kapalı ameliyattan sonra 3 gün içinde omzunu askı olmadan kullanmaya başladığını vurguladı.