Kırşehir'de 40 yıllık usta: Yün yorganlar raflara kalkabilir!

Kırşehir'de 20 metrekarelik atölyesinde 40 yıldır yorgan dikimi yapan 50 yaşındaki zanaatkar Cengiz Gök, mesleğini sürdürecek çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Şehirde ikinci çarşı üzerinde bulunan küçük dükkanında, zamanın akışına meydan okuyan Gök, yorgan dikmenin bir işten öte, bir sanat olduğunu vurguluyor.

Cengiz Gök, yorgan dikmenin inceliklerini anlatırken, işini sevdiğini ve sanatın kıymetinin bilinmediğini belirtiyor. "Mesleğimi seviyorum. İş ehlinden çıkmadığı sürece güzel bir meslek yapıyorum," diyen Gök, sanatçı ve zanaatkarların değerinin bilinmediğini ifade ediyor.

"YÜN YORGANLARIN KIYMETİNİ BİLENLER BİLİYOR"

Gök, teknolojik gelişmelerin işini etkilemediğini ve yün yorganların değerinin hala bilindiğini vurguluyor. "Günde 2-3 bin ile 500 lira kazandığımız anlar da var. Teknolojik gelişmeler bizi etkisine almıyor. Yün yorganların kıymetini bilenler biliyor. Eski insanlara yün dışında bir şey kullandırmak zordur. Gurbetçi sezonuyla birlikte bizlerin de işleri yoğunlaşıyor," diyen Gök, mesleğinin devamlılığı için çırak bulamamanın endişesini yaşıyor.

"ÇIRAK BULMAK ZORLAŞTI, YÜN YORGANLAR RAFLARA KALKABİLİR"

Cengiz Gök, uzun yıllardır emek verdiği zanaatı yeni nesillere aktarmak istediğini, ancak çırak bulma konusunda ciddi zorluklar yaşadığını belirtiyor. "Sadece benim mesleğimde değil birçok meslekte çırak bulmak zorlaştı. Benim mesleğimi yapanların en düşük yaşı 55-60 civarında, bu insanlar da mesleği bıraktığında ister istemez hepimiz hazır ürünlere döneceğiz," ifadelerini kullanan Gök, el yapımı yorganların sıcaklık ve kalitesinin gelecekte çokça aranacağını söylüyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber