Filamingoların yuvası tehlikede | Seyfe Gölü'nün geleceği kuraklıkla sınanıyor!
Kırşehir'deki Seyfe Gölü, başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yaparken, son zamanlarda kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Hasan Tezer, gölün ekolojik önemine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının azalmasının ekosistemi ve canlıları tehdit ettiğini vurguladı.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Kırşehir'de yer alan Seyfe Gölü, özellikle flamingoların uğrak yeri olmasıyla dikkat çeken önemli bir sulak alan. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Hasan Tezer, bölgenin ekolojik önemine değinerek şunları aktardı: "Seyfe Gölü olarak, özellikle flamingoların yanı sıra şark kartalı, bozkır kartalı ve koyun üreme alanlarına ev sahipliği yapıyoruz. Şu anda Türkiye'nin en kurak noktasındasınız. Meteorolojik verilere ve haritalara baktığınızda, kahverengi tonların en yoğun olduğu yerdesiniz."
"KURAKLIK TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA"
Bölgedeki kuraklık sorununun altını çizen Tezer, dört yıldır görev yaptığı Kırşehir'in ciddi bir yağış eksikliği yaşadığını belirtti. Tezer, "Burada yağmuru, karı hissetmediğimiz bir il haline geldik. Kar yağmadığı zaman su kaynaklarımız tükeniyor, yağışlar da genellikle geçici oluyor. Yeraltı sularımızı besleyen en önemli unsur ise yoğun kar yağışıdır. Seyfe Gölü’nün çevresinde su kaynaklarının azalması hem bölge ekosistemini hem de burada yaşayan canlıları tehdit ediyor." diye konuştu.
"GÖLÜN ÇEVRESİNDEKİ 50 BİN HEKTARLIK ALAN DA KORUMA ALTINDA"
Seyfe Gölü, üç farklı yasa ve yönetmelik ile korunan 10 bin 700 hektarlık bir sulak alan olarak dikkat çekiyor. Bölge, yalnızca kuşlar için değil, tarım alanları ile çevrili olmasının yanı sıra yerel ekosistemin sürdürülebilirliği açısından da kritik bir öneme sahip. Tezer, gölün çevresindeki 50 bin hektarlık alanın da koruma altında olduğunu belirtti. Tezer, 1990 yılında kurulan Seyfe Gölü Ziyaretçi Tanıtım Merkezi'nin, bölgeyi ziyaret eden doğaseverler için önemli bir durak olduğunu ekledi.
Ziyaretçi tanıtım merkezinde, doğada ölü bulunan ya da tedavi amacıyla getirilen hayvanlar sergileniyor. Tezer, "Tedavi edilemeyip ölen hayvanlar tahnit sistemi ile sergilenmektedir. Bu sistemle, ziyaretçilere doğadaki hayvanların ekolojisi ve onlara nasıl davranmamız gerektiği anlatılmaktadır. Merkezde kızıl şahin, bozkır kartalı, sansar, alakarga gibi türlerin de ziyaretçilere tanıtılıyor." dedi.
EN BİLİNEN SAKİNLERİ FİLAMİNGOLAR
Seyfe Gölü’nün belki de en bilinen sakinleri flamingolar. Hasan Tezer, gölde 12 ay boyunca kalabilen flamingo popülasyonunun, zaman zaman 320 bine ulaştığını belirtti. "En son 2024 Haziran ayında 10.600 flamingo kaydedilmiştir," diyen Tezer, bu kuşların gölde üreme alanı bulduğunu da vurguladı. Bölgenin korunması için çaba sarf ettiklerini belirten Tezer, ziyaretçilerin doğa bilincini artırmayı hedeflediklerini şu sözlerle ifade etti: "Bu doğal alanı koruma bilincini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz ve ziyaretçilerimizi de bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz."