Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliğinden kadın girişimciliği adına dikkat çeken projeler

Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği, kadınlar için kurduğu kooperatiflerle hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Birlik, birçok ilde projeleri başlayan kooperatiflerin ve kadın girişimlerinin yaygınlaşması için çalışmaları sürdürdüğünü aktardı.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Gülcan Şimşek Çavuş ve Kırşehirli Dernekler Federasyonu Kadın Kolları Başkanı Nermin Hendek, kadın girişimciliği ve yapılan projeleri değerlendirdi.

Kırşehirli Dernekler Federasyonu Kadın Kolları Başkanı Nermin Hendek, kooperatifin asıl amacının ev hanımlarının, özellikle de meslek sahibi olmak isteyen ev hanımlarının ürettikleri ürünleri satmak ve onlara maddi bir katkı sağlamak olduğunu belirterek "Bu sayede kadınların farkındalıklarını artırarak sosyalleşmesinin önünü açmak ve topluma katkılarını sunabilmesini sağlamak istiyoruz." dedi.

Kırşehirli Dernekler Federasyonu olarak Mamak Belediyesinin düzenlediği etkinlikte kadınlar ile bir araya geldiklerini ifade eden Hendek, "İnşallah bu tür etkinliklerimiz daha çok olacak. Biz hem Abdullah Çavuş Başkanım ve Gülcan Şimşek Çavuş Başkanım ile kadınlara 'Hadi' demek ve onları topluma kazandırmak için çalışıyoruz." diye konuştu.

GÜLCAN ŞİMŞEK ÇAVUŞ: AMACIMIZ AHİ EVRAN FELSEFESİNİ YAYMAK

Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliğini kurarak kadın kooperatiflerini ön plana çıkarmak istediklerini aktaran Gülcan Şimşek Çavuş, amaçlarının "Ahiliği ve Ahi Evran Felsefesini" öne çıkarmak olduğunun altını çizdi.

Çavuş, kooperatiflerin normalde ülke kalkınmasında birinci derecede etkili olan bir yöntem olduğunu ancak yapı kooperatiflerinden kaynaklı güvenin azaldığını belirtti. En başta bu güven sorununun giderilmesi gerektiğini aktaran Çavuş, kadın kooperatiflerin ön plana çıkması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

DİKKAT ÇEKEN PROJELER

Gülcan Şimşek Çavuş kadın kooperatifleri olarak yapılan çalışmaları ve projeleri ise şöyle sıraladı:

"Biz kadınların biraz daha sosyal hayata ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamaları için onlara destek olmak amacıyla yola çıktık. Bu konuda çeşitli projeler yazdık. Bu projelerin başında da Kırşehir'de bulunan Kaman ilçemizde Kaman Cevizi'nin ön plana çıkarmak için ceviz kırma soyma üretimi entegre projesini yaptık. 5 milyon TL hibe aldık. Kalkınma ajansında 13 tane kadın çalışıyor. Bununla ilgili çeşitli makineler geldi. Cevizimizin ön plana çıkarılması, ceviz ürünlerinin çeşitlendirilmesi ile ilgili 32'nci bir festival yapıldı.

Bitlis Adilcevaz'da yine ceviz üretimi ile ilgili bir kuruluş yapılıyor. Konya Ahırlı'da bir tekstil atölyesi kuruluyor. 30 tane kadınla birlikte burada çalışma yapacağız. LC Waikiki için fason üretim yapılması planlanıyor. Bayburt'ta Targun otu var, bu medikallerde, tıpta kullanılan ve kanser tedavisinde kullanılan bir bitki. Bununla ilgili bir kurutma tesisi yapılıyor. Bunların hepsi proje kapsamında."

Kadınlar için yapılan bu kooperatiflerle ilgili olarak kadınların ve kooperatiflerin maddi olarak bir kaybı olmadığını aktaran Çavuş, tüm harcamaların kamu ve desteklerden yapıldığını söyledi.

"Ülkemizde bu konu ile ilgili proje yazan çok fazla insan yok." diyen Gülcan Şimşek Çavuş, bir proje ekibi geliştirdiklerini ve bu konuda kadınlara eğitim vermeyi de planladıklarını ifade etti. Çavuş, tüm eğitimlerin ücretsiz verileceğini söyledi.

Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği olarak Ticaret Bakanlığından eğitim yetkisi aldıklarını belirten Çavuş, "Bir sertifikasyon yaptık. Ülkemize katkı sağlaması amacıyla kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmaları için ne gerekiyorsa desteklerimizi yapalım. Sloganımız da "Güçlü Kadın Güçlü Türkiye" hep şunu söyledik. Bir kadın mutluysa aile mutludur. Çocuk mutludur ülke mutludur. Onun için kadınlar mutlu olsun. Hep beraber mutlu olalım." dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber