Sovyet Rusya’nın Türkiye’de ilk büyükelçiliği geçici olarak Hamamönü semtinde açıldı… Şu an elçilik binası satışta!

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Yetkili Temsilciliğinin ilk binası Hamamönü semti Hamam Arkası Sokak’ta yer alıyordu. 1920’den 1927 yılına kadar burada kalan elçiliğin şu anda bir kısmı Türk Rus Dostluk Evi olarak kullanılırken bir kısmı satışa çıktı.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Sovyet Rusyası ile Türkiye arasındaki ilişkiler Dışişleri Halk Komiseri Georgiy Çiçerin, Mustafa Kemal Atatürk’e sürekli ilişki kurmaya hazır oldukları mektup sonrası başlayan diplomatik ilişki, 3 Haziran 1920’ye dayanıyor. 4 Ekim 1920’de Ankara’ya gelen heyet ile birlikte tahsis edilen Ankara’da ilk yabancı ülke elçiliği 7 Ekim 1920’de açıldı. Elçilik binası ilk günkü gibi duruyor ama şu an bir kısmı satışta...

ANKARA’DA Kİ İLK ELÇİLİK BİNASI

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Yetkili Temsilciliğinin ilk binası olan Kale mahallesi olarak geçen bölgede ilk yurt dışı ülkelerinden Sovyet Rusya’nın 7 Ekim 1920’de elçilik binasını açması ile gelmek istemeyen Batılı ülkelerinde önünü açmış oldu. Tabi ki geçici nitelikte olan bu elçilik binaları Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinde yer alıyordu. 1921 yılının kasım ayında görevlendirilen Semyon Aralov büyükelçilik binasına yönelik, “Yetkili temsilciliğimiz, kent merkezinde, iki aracın yan yana geçmesinin imkânsız olduğu dar bir sokakta küçük iki katlı ahşap binada yer alıyordu. Sokağın sonunda yüksek minareli bir cami vardı.” şeklinde tanımlıyor.

Fazla sayıda misafiri aynı anda ağırlamanın imkânsız olmasından kaynaklı Türkiye Devleti Sovyet Rusya’nın elçilik binasının hemen yakınında yer alan bazı binaları boşaltarak elçilik binasına dahil etti. 1922’de Sovyetler Birliği’ne Türk Hükümeti tarafından günümüzde Atatürk Bulvarı NO: 106 tahsis edildi. Şu anda Rusya’nın Ticaret Mümessilliği ve TBMM Koruma Dairesi Başkanlığı yer alıyor. Sovyet Büyükelçiliği, 1927 yılında ana hizmet binasının inşası tamamlandığında bu gayrimenkulü resmen mülkiyetine dahil oldu. Binanın tasarımını Mimarlık Enstitüsü Rektörü olan Genrich Ludwig yapmış ve aynı zamanda Afganistan ve Polonya Büyükelçiliğini’nin tasarımında da yine Ludwig rol oynamıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Sovyet Büyükelçiliği’nin bu binasını birkaç kez ziyaret etti.

25 MİLYON TL’YE SATIŞTA

Şu an Hamam Arkası Sokak ve İnci Sokak birleşiminde yer alan elçilik binası ilk günkü yapısı hayatına devam ediyor. Altındağ Belediyesi’nin arazisi içerisinde yer alan eski elçilik binasının önünde yer alan meydana ise St. Petersburg Meydanı adı verildi. O günden bugüne Hamamönü’nde yer alan elçilik binası diplomatik ilişkilerin ne kadar eski olduğunu gösteriyor. Şu anki Türk Rus Dostluk Evi ve St. Petersburg Meydanı'nın açılışını terör saldırında hayatını kaybeden Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov yapmıştı. Bu durumdan kaynaklı manevi değeri de olan yapının restorasyonu o dönemlere ait.

18. Yüzyıla ait Hacı Mehmet Özgün Konağı’nda yer alan tanıtım yazısına göre şöyle söyleniyor: “Ankara’nın bu mahallesinde 1927 yılına kadar Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti sonra da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin diplomatik temsilciliği faaliyet gösteriyordu.” 1 ay öncesine kadar konağın duvarında asılı bulunan yazı levhası şimdi başka bir binanın duvarına asıldı.

Union Of Arts ve Hamamarkası Kültür ve Sanat Merkezi’de taşındı. Hacı Mehmet Özgün Konağı şu anda sarı logolu ilan sitesinde 25 milyon TL’ye satılıyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber