Sigara için emsal karar: Ankara'da KOAH'tan ölen kişi için 500 bin liralık manevi tazminat kararı

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, uluslararası bir sigara şirketinin ürettiği sigarayı uzun yıllar kullanan ve kronik akciğer hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Adnan Yılmazel’in kızı avukat Senem Ülküm Yılmazel’e 500 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Dava dosyasına göre, Adnan Yılmazel, 50 yıldan uzun süre aynı marka sigara kullandıktan sonra 2017 yılında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle hayatını kaybetti. Kızı Yılmazel, babasının bağımlılığının sigaradaki nikotin ve diğer zararlı maddelerden kaynaklandığını belirterek, uluslararası sigara şirketine karşı Ankara 11. Tüketici Mahkemesi'nde 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

İlk derece mahkemesi, sigara şirketinin 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Ancak tarafların itirazıyla dosya, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Mahkeme, sigara şirketinin tütün ve kimyasal maddeler ekleyerek bağımlılık yapıcı özellikte ürünler ürettiğini ve bunun Adnan Yılmazel’in KOAH’a yakalanarak vefatına neden olduğunu tespit etti. Kararda, “Nikotinin bağımlılık yapıcı etkisiyle bireylerin zararlarına rağmen sigara kullanmaya devam ettiği, şirketin ise bu duruma kayıtsız kaldığı ve sigara kullanımını teşvik eden uygulamalarda bulunduğu” vurgulandı.

Mahkeme, sigara şirketinin, zararlı ürünün bilincinde olarak üretim ve satış faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Ayrıca, bağımlılık etkisi nedeniyle kullanıcıların tam bir irade ile sigara kullanımından vazgeçemeyeceğinin açık olduğu kaydedildi.

"YAŞAM HAKKI İHLALİ" VURGUSU

Kararda, şirketin eylemlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata göre korunan yaşam hakkına doğrudan bir müdahale niteliğinde olduğu ifade edildi. "Sigara ürünlerinin insan sağlığına zararlarının, üretici tarafından bilindiği halde üretim ve pazarlamanın devam ettirilmesi, şirketin kusurlu olduğunu ortaya koymaktadır" denildi.

İlk derece mahkemesinin belirlediği 10 bin liralık manevi tazminat tutarını düşük bulan mahkeme, bu miktarı 500 bin liraya yükseltti. Mahkeme, sigara şirketinin ayıplı ürünü nedeniyle meydana gelen ölümün, yaşam hakkını ihlal eden kusurlu bir davranış olduğunu vurguladı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber