Çiftçiler TMO’dan randevu alamıyor

Şerflikoçhisar’da 2023 yılı hasat sezonu başladı. Fakat tüm yurtta olduğu gibi Şereflikoçhisar’da da çiftçiler ürünlerini satmak için TMO’dan randevu alırken sıkıntısı yaşıyor

Şerflikoçhisar’da 2023 yılı hasat sezonu başladı. Fakat tüm yurtta olduğu gibi Şereflikoçhisar’da da çiftçiler ürünlerini satmak için TMO’dan randevu alırken sıkıntısı yaşıyor. Randevu almakta sıkıntı çeken ya da geç alan çiftçiler hasatlarını başka depolara ya da kendilerine ait yerlerde biriktirerek randevu günlerinin gelmesini bekliyor.

2023 yılı hasat sezonu yaklaşık bir hafta önce başladı. Fakat bu yıl her ne kadar verimli bir sezon olsa da çiftçi ürününü satarken sorun yaşıyor.Tüccarlar, ürünleri düşük fiyattan almak isterken çiftçiler düşük fiyattan vermek istemiyor. TMO’dan randevu alırken çok sıkıntı çektikleri, hatta randevuyu alamadıklarından dolayı şikayet ederken “ürünümü bu yıl nasıl satacağım?” sorusunun cevabını kara kara düşünmeye başlayan çiftçiler yetkililerden randevu sorununun çözmelerini bekliyor.

Diğer yönden, Ticaret Borsasının da ürünleri ucuz satın aldığı iddiasıyla borsadan daha hiç ürün satış yapılmadığı öğrenildi. TMO adına alım yapan LİDAS ve Kan Tarım da sınırlı sayıda ürünleri satın alarak daha şimdiden depolarını doldurulduğu öğrenildi.

Bu yıl yaşanan kuraklık sebbeiyle arazilerden bazılarında verim alamayan çiftçiler, bir yönden ürünlerinin veriminden memnun olmazken bir yönden de ürününü satmak da sorun yaşamaktadırlar.

ARAZİLER ZİYARET EDİLEREK BEREKETLİ OLMASI DİLENDİ

Şerflikoçhisar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, 2023 yılı hasat sezonunun başlaması sebebiyle yerel basınla birlikte arazileri ziyaret etti. Ardından Bozkurt, çiftçilerle bir araya geldi.

“2023 yılı hasat sezonu çiftçilerimize bereketli olsun”diyen Başkan Hikmet Bozkurt, “bu yıl 18 mahallemizde kuraklık görülmekte. Anız ekilen arazilerde ve kurak yerlerde ortalama dekar başına 100 kilo alınırken sulu arazilerde dekar başına 600-800 kilo alınmaktadır. 2023 yılı hasat sezonumuz hayırlı olsun, çiftçilerimize de bereketli bir hasat sezonu diliyorum” İfadelerini kullandı.

Hikmet Bozkurt daha sonra arazileri gezdi.

İlk olarak Mustafacık mahallesi çiftçilerinden Cüneyt Kutlu’nun arazisini ziyaret etti. Cüneyt Kutlu, arazisi sulu alan olduğu için verimden memnundu. Kutlu; “Bu arazim sulu alan olduğu için dönem başına 600-700 kilo verim alıyorum. Buradan memnunun ancak kurak alanlarda 100-150 kilo alıyorum”şeklinde konuştu.

Arazisi askeriye atış alanının yolu üzerinde Celayir mevkiide bulunan çiftçilerden biri olan Cevdet Şimşek de; “50 dönüm arazimiz anıza olduğu için geçen yıl gibi bu yıl da tekrar arpa ektiğimiz nedeniyle dekar başına 70-100 kilo alıyoruz. Verimden memnun değilim”dedi.

ARAZİ ZİYARETİNİN ARDINDAN KAN TARIM VE LİDAS DA ZİYARET EDİLDİ

Arazi ziyaretlerinden sonra TMO adına alım yapan Kan Tarım ve Lidas da ziyaret edildi.

Kan Tarım sahibi İzzet Kan; “Biz kendimiz TMO’dan randevu aldık. Yoksa sıkıntı olacaktı. Şu anda TMO’dan randevu alınmıyor. Bizim burada 30 tonluk depolama alanımız var. Geçen yıldan kalma da ürünümüz var. 18 tonu dolu. Geriye 12 tonluk boşluğumuz var. Onu da 6 bin tonunu arpa 6 bin tonunu da buğday olarak alacağız. Bizim 3 Temmuz’da randevumuz dolu. Serbest piyasa çok kötü. Bana 5 TL teklif ediliyor satmak için ama ben almaya korkuyorum.” şeklinde konuştu.

Daha sonrasında Lidas ziyareti yapıldı. Fakat orada yetkili kimse bulunamadı. Lidas’ın da kan tarım gibi sınırlı sayıda alım yaptığı dile getiriyorlar.

Bu yıl TMO’dan randevu alırken sıkıntı yaşan çiftçiler, tüccarların ürünlerini açıklanan fiyatın 2 bin TL altında düşük fiyattan aldıklarını belirtiyorlar.

Diğer taraftan yaşanan kuraklık sebebiyle bazı arazilerden verim alamadıkları için memnun olmayan çiftçiler, bir taraftan da ürününü satmak da sorun yaşıyor. Bu sebeple çiftçiler, yetkililerden TMO’nun randevu alma sorununu çözmelerini istiyor.

Kaynak: www.sereflikochisartuzgoluhaber.com.tr

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber