Özdemir Yılmaz’ın kasaplıktan minyatüre uzanan ilginç hikâyesi

Ankara Dikimevi’nde ‘minyatür köy’ hikayesiyle dikkat çeken Özdemir Amca, ilginç hikayesini anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

ÖZEL HABER: ANADOLUGAZETE.COM.TR

Erzincan doğumlu 77 yaşındaki emekli kasap Özdemir Yılmaz’ın yaşadığı köyü minyatürleştirme hikayesi bir hayli dikkat çekiyor.

2002’de tamamıyla kendi tasarımlarıyla minyatür evler yapmaya başlayan Yılmaz, ilk minyatür ev tasarımına Erzincan’da doğup büyüdüğü köy evini yaparak başladı, daha sonra da birçok özgün tasarım yaparak minyatür bir köy inşa etti. Şimdi sizlere eski adıyla Ilıç Paşa köyünün, yeni adıyla Kaymaklı köyünün minyatürleşme hikayesini anlatacağız…

Yılmaz, ilk minyatür ev yapma hikayesini şöyle aktarıyor: “Ben 77 yaşındayım, 5 yaşında ailemle birlikte köyümüzden ayrılarak Ankara’ya taşındık. Asıl mesleğim kasaplıktı, hakiki bir Ankara esnafıydım şimdi ise uzun yıllardır emekli olarak bağ bahçe işleriyle uğraşıyorum. İlk evimi 2002’de yapmaya başladım daha sonra her sene yeni tasarımlar yaparak bir minyatür köy yaptım.”

“OKUYABİLSEYDİM MİMAR OLMAK İSTERDİM”

Hoş sohbetinin yanı sıra bahçesinde bulunan meyve ağaçlarından da bol bol ikramda bulunan Yılmaz Amca, çocukluğundan beri el becerisi ve mimari yapılara merakı olduğunu söylüyor. Kendini bildi bileli esnaflık yapan Yılmaz okuyabilseydim kesinlikle mimar olmak isterdim diyor.

Yılmaz Amca’nın yaptığı minyatür köyde doğduğu ev, okul, valilik konağı, çeşme, park, değirmen, camii, şadırvan, Çorum saat kulesi, köprüler ve gece gündüz çalışan bir ışık sistemi olduğunu da ayrıya belirtmek gerek.

HER BİR MİMARİ TASARIMA KENDİ HİKAYESİNDEN VE AİLESİNDEN İSİMLER VERDİ

Her bir mimari tasarıma kendi hikayesinden ve ailesinden isimler veren Yılmaz Amca, camiye babasının adını, değirmene annesinin adını, köy evine dedesinin ismini, veren Yılmaz Amca ailesine ve memleketine duyduğu özlemi böyle gideriyor.

Minyatür köyünün adı ‘Paşaali Köyü’, camiinin adı ‘İsak Paşa Camii’, valilik konağına ‘Bilal Ağ Konağı’, okula ‘Paşağı İlkokulu’, şadırvana ‘Yılmaz Şadirvan’, değirmene ‘Emine Hatun Değirmenci’ veren Yılmaz Amca her gün Dikimevi’ndeki atölyesinde yeni tasarımlar yaparak üretmeye devam ediyor.

Yaptığı şadırvan ile 4 kişinin abdest alabildiğini söyleyen Yılmaz yaptığı köye büyük bir havuz sistemi kurduğunu söyleyerek çeşme ve değirmenlerin de kullanılabildiğini belirtti. Gelen her misafirine köyünü ve kurduğu mekanizmayı anlatan Yılmaz Amca, misafirperverliği ve hoş sohbetiyle Ankaralı minyatür meraklılarını atölyesine davet ediyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber