Mamak Belediyesinden sürdürülebilir gübre projesi
Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan aldığı doğal gübreleri fermente ederek park ve bahçelerde kullanıyor. Belediye, bu sayede hem maliyetleri düşürüyor hem de çevre kirliliğini önleyerek sürdürülebilir bir modele öncülük ediyor.
Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ilçenin gübre ihtiyacını karşılamak ve çevre dostu bir model geliştirmek amacıyla yenilikçi bir projeye imza attı. Proje kapsamında, Mamak'ta hayvancılıkla uğraşan vatandaşlardan alınan doğal gübreler, belediye ekipleri tarafından fermente edilerek ilçedeki park ve bahçelerde kullanılmak üzere hazır hale getiriliyor. Böylece, Mamak Belediyesi hem kendi personelini ve öz kaynaklarını kullanarak bütçesine katkı sağlıyor hem de çevre kirliliğini önleyerek sürdürülebilir bir uygulamayı hayata geçiriyor.
whatsapp-image-2024-11-12-at-13-31-10.jpeg
Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Murat Esen, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kendi kendine yetecek bir üretim hacmine ulaştık. Haftalık olarak fermente edilen gübreleri kullanıma hazır hale getiriyoruz ve park ve bahçelerimizde değerlendiriyoruz," ifadelerini kullandı. İlçede bulunan 14 bin büyükbaş hayvanın atıklarının çevreye zarar vermeden toplanıp işlendiğini belirten Esen, bu sayede kötü kokuların ve çevre kirliliğinin de önüne geçildiğini vurguladı.
whatsapp-image-2024-11-12-at-13-27-59.jpeg
Belediyenin gübre ihtiyacını yerel kaynaklardan karşılaması, dışa bağımlılığı azaltıyor. Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, belediyenin tüm projelerini ihale yerine kendi kaynaklarıyla gerçekleştirdiğini belirterek, bu çalışmanın çevre dostu ve ekonomik katkılar sağlayan önemli bir örnek olduğunun altını çizdi. Başkan Şahin, projeye verdikleri önemi vurgulayarak, "Bu çalışma, çevre kirliliğinin önüne geçilmesini sağlarken, aynı zamanda belediyemizin dışa bağımlılığı azaltan bir adım atmasına olanak sağladı" dedi.
whatsapp-image-2024-11-12-at-13-27-57-1.jpeg
Mamak Belediyesi, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bu modeliyle hem çevreye katkıda bulunmayı hem de yerel ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyor.
whatsapp-image-2024-11-12-at-13-28-00.jpeg