İtfaiye Meydanı esnafı TEFE - TÜFE altında çaresiz kaldı!

Ankara’nın en eski tarihi mekanlarından İtfaiye Meydanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm kapsamında tarihi mekanları restore edilerek, turizme açılacak. Bu çalışma kapsamında bölge esnafının yeni ‘Ankara İtfaiye Çarşısı’na taşınması beklenirken kiracı esnaf, enflasyon ve faize takılı kaldı.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Bakanlık tarafından yürütülen çalışma kapsamında İtfaiye Meydanı’nda artık spotçu dükkânı bulunmayacak. Yapılan sözleşme kapsamında ise mülk sahipleri, alışveriş merkezindeki dükkanları yüzde 20 zam sınırlaması ile satın alabilirken kiracı esnaf, artan enflasyon ve faiz miktarını da ödemek zorunda kalacak.

Kiracı esnafın da yüzde 20 sınırlamasına tabi tutulması için bakanlık ile görüşeceklerini belirten Halı Kilim İmalatçıları İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, “Bölge esnafı olarak bizlere yeni bir yer yapılmasını talep ettik. Çünkü burada artık ikinci el dükkânı olmayacak. Yeni yapılan merkezdeki dükkanların yüzde 75’i satıldı. Mal sahipleri için yüzde 20 sınırı koyuldu ancak kiracı esnaf için fiyatın ucu açık kaldı. TEFE ve TÜFE artışıyla bizim borcumuz katlanıyor.” dedi.

“ZARAR GÖREN BİZ KİRACILAR OLDUK”

3 milyonluk borcun 2024 yılı sonunda 6 milyonları bulabileceğini ve bu fiyatları kiracı esnafın ödemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Korkmaz, “Bu şartlarda oraya gitme şansımızı yitirdik. Dükkân alma şansımız kalmadı. Bu konuyla alakalı bakanlık ile görüşeceğiz. Randevumuzu aldık. Zarar gören biz kiracılar olduk. Anahtarını iade etmek isteyen arkadaşlarımız var. Bizler frenlemeye çalışıyoruz, bakanlık ile görüşüp konuyu çözüme kavuşturmak istiyoruz. Burada mülk sahibinden daha çok kiracı esnaf var.” diye konuştu.

“GİDECEK YERİMİZ YOK”

“Biz şu anda TEFE-TÜFE altında eziliyoruz.” diyen Korkmaz, küçük sermayelerle ticaret yaptıklarını belirterek, “200 esnaf nereye gidecek, nerede ticaret yapacak? Bizim talebimiz üzerine bir çarşı yapılmaya başlandı. Kentsel dönüşümle ilgili yasa ile kiracıya hak sahipliği için bir düzenleme yaptılar. Oraya gidecek dermanımız kalmadı. Buradan çıkın derlerse gidecek yerimiz de yok. Toplu olursa ticaret oluyor, tek olunca olmuyor. Birisi beyaz eşya satacak, biri dolap satacak, elektronik satacak. Biz o çarşıda ticaret yapabiliriz. Ankara’ya hizmet için yapacağız bunu. Ancak 3-4 senede 10 milyon borcumuz olacak. O borcun altına giremeyiz. O dükkanlar başkalarına satılabilir ancak İtfaiye Meydanı artık olmaz. Daha karışık bir yapı haline gelir. Çarşının da anlamı kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber