Güvenpark Kentsel Tasarım projesi ile Güvenpark yenileniyor!
Ankara Büyükşehir Belediyesi, şehrin simgelerinden biri olan Güvenpark'ı "Güvenpark Kentsel Tasarım projesi" kapsamında yenileyecek.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin Ankara'daki ilk parkı olan Güvenpark'ı yeniliyor. "Güvenpark Kentsel Tasarım" projesiyle parkın özgün dokusu korunarak, yaya yolları, kentsel mobilyalar ve 2 bin metrekarelik yeni yeşil alanla kente yeniden kazandırılması hedefleniyor. Proje kapsamında "Güven Anıtı"ndaki deformasyonlar da giderilerek, aslına uygun şekilde restore edildi. Başkentin merkezinde, tarihi dokusunu ve yeşil alanlarını koruyarak devam eden bu çalışmalar, Güvenpark'ı yeniden Ankara'nın önemli simgelerinden biri haline getirmeyi amaçlıyor.
GÜVENPARK SALDIRISINDA ÖLENLER İÇİN ANIT DİKİLECEK
Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin yürüttüğü “Güvenpark Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında, parkın doğal ve kültürel sit alanı statüsü korunarak yenileme çalışmaları sürdürülüyor. Parka ismini veren "Güven Anıtı"ndaki restorasyon çalışmaları tamamlanmış olup, anıttaki tüm deformasyonlar aslına uygun şekilde onarıldı. Parkta bulunan ağaçlar, havuzlar, yaya yolları ve kentsel mobilyalar da titizlikle yenileniyor. Proje kapsamında mevcut tüm ağaçlar korunurken, 13 Mart 2016'da Güvenpark saldırısında hayatını kaybedenler anısına bir anıt da dikilecek.
BURAYI HEPİMİZ ÖNEMSİYORUZ
Güvenpark’ın hem Ankara’nın hem de Türkiye’nin hafızasında yer edindiğini ifade eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, “Burayı hepimiz önemsiyoruz, çünkü burası Ankara'nın ilk planlama sürecinde, Hermann Jansen’in imar planında yer alan önemli bir yeşil doku. Burası, pek çok kamusal etkinliğe ev sahipliği yapmış, hepimizin belleğinde önemli yeri olan, geçmişinde izi olan bir alan” dedi.
Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda Güvenpark’ın özgün dokusuna dokunmadıklarını vurgulayan Ödemiş, Güvenpark saldırısında hayatını kaybedenler için Güvenpark ile Atatürk Bulvarı’nın kesiştiği noktaya bir de anıt yapacaklarını kaydetti.
YEŞİL ALANLAR BÜYÜTÜLECEK
Güvenpark içerisinde bulunan otopark ve dolmuş duraklarının da kaldırıldığını belirten Ödemiş, “Keçiören Metrosu ile ve Atatürk Bulvarı arasındaki yürüyüş yollarını tamamlıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Güven Anıtı’na kadar uzanan bir alan var, oradaki Hükümet Kartiyesi Balkonu’ndan Güven Anıtı’na kadar alanı da yine çim olarak tanımlıyoruz. Bittiği zaman inanıyorum park daha da kullanılır bir hale gelecek. Parkın geçmişteki o keşmekeş görüntüsü ortadan kalkacak. Park gözükmüyordu zaten etrafındaki eklentilerden dolayı... Başkentin meydanına çok fazla yakışmayacak unsurlar vardı burada. Onların hepsini temizledik. Büfeleri kaldırdık, dolmuş duraklarını kaldırdık. Bazı dolmuşlar yeni yerine taşınıncaya kadar geçici hizmet verecek ama proje tamamlandığında dolmuş duraklarının tamamı kalkmış olacak. Böylece mevcut Güvenpark dokusuna yaklaşık 2 bin küsur metrekareye yakın yeni bir yeşil alanı da ilave etmiş olacağız” diye konuştu.
GÜVENPARK’IN ÖZGÜN DOKUSU DEĞİŞMEDİ
Proje dahilinde kent mobilyalarının yanı sıra aydınlatmaların ve yürüyüş yollarının da özel malzemelerle yenilendiğinin altını çizen Ödemiş şunları söyledi:
“Özgün dokuya hiç dokunmadık, bozmadık. Yeşil dokuyu tamamen koruduk. Çalışmaya başlarken öncelikle buradaki mevcut ağaç dokusunun rölövesini çıkardık. Bunlar görüldüğü gibi hepsi artık anıt ağaç diyebileceğimiz simgesel ağaçlarımız, bunları koruduk. Bunların bakımını da çalışma esnasında ihmal etmiyoruz. Daha titiz bir şekilde ağaçların bakımını da sürdürüyoruz. Sade bir düzenleme yapıyoruz burada, çim ağırlıklı çalışıyoruz. Bitkileri seçerken de mümkün olduğu kadar iklimi de dikkate alarak az su isteyen Ankara iklimine, ekolojisine uygun bitkiler seçtik.”