Başkentli Çiftçiler, ‘yeşil altın’ için aşılama desteği bekliyor
Ankara'nın Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz Mahallesi'nde, menengiç ağaçlarının aşılama yoluyla Antep fıstığı üretiminin yeniden canlandırılması hedefleniyor. Mahalle sakinleri, bölgede binlerce menengiç ağacının aşılanması için devlet desteği talep ediyor ve toplamda 20 tonluk bir üretim kapasitesine ulaşmayı umuyor.
1960 yılında, doğal ortamda bulunan menengiç ağaçlarına devlet tarafından yapılan aşılama, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı haline gelmişti. Ancak, zamanla aşılama yöntemini öğrenen kişilerin göç etmesi nedeniyle, ağaçların aşılanmadığı belirtiliyor. Yeşilöz sakinleri, devletin geçmişteki desteğinin yeniden sağlanmasını istiyor. Aşılama desteği ve Antep fıstığı üretim eğitimi verilmesi halinde, bölgedeki potansiyelin değerlendirilebileceği vurgulanıyor.
"BURADA ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRMENİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ"
Kaan Odabaşı, mahallede binlerce aşılanmamış menengiç ağacı bulunduğunu belirterek, “Bu ağaçların aşılanmasıyla hem Türkiye hem de bölge piyasasında söz sahibi olmak istiyoruz. İç Anadolu'da başka yerlerde Antep fıstığı yetiştiğini duymadık. Güdül fıstığı, Yeşilöz fıstığı demek istiyoruz. Burada kendi kendine yetişen çok sayıda ağaç var. Aşılanmaları gerekiyor ve bu konuda gençlerin eğitim almasını istiyoruz” dedi.
"YAPACAK İNSAN YOK, DESTEK BEKLİYORUZ"
Bir diğer mahalle sakini Said Gürsoy ise, “Buralarda yapılacak çok iş var ama bunu yapacak insan yok. Devletin desteğine ihtiyacımız var. 1960’larda yapılan aşılama çalışmaları, ailemiz tarafından gerçekleştirilmişti. Burada Antep fıstığı gerçekten değerli bir ürün. 10 ton, 20 ton fıstık çıkabilir, ama kesilmemiş ağaçlar var. Yabani menengiç ağaçlarının kesilip aşılanması gerekiyor. Devletin bu konuda destek sağlaması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Güdül'deki çiftçiler, menengiç ağaçlarının aşılması ve Antep fıstığı üretiminin artırılması için yetkililerden destek bekliyor.