10 Aralık Erişkin Lösemi Hastalıkları Günü: BİNSENDER'den “Erişkin Lösemiye dikkat” açıklaması!
Etimesgut Kent Konseyi’nde BİNSENDER ev sahipliğinde düzenlenen “2. Erişkin Lösemi Hastaları Günü” özelinde gerçekleşen programlarla erişkin lösemiye dikkat çekildi.
10 Aralık, erişkin lösemi hastalarına farkındalık yaratmak için “Erişkin Lösemi Hastaları Günü” olarak anılıyor. Löseminin yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de görüldüğüne vurgu yapılarak erken tanı ve kan bağışının önemi vurgulanıyor.
Ankara’da, Bin Gönüllüden Biri Sen Ol Derneği (BİNSENDER) ev sahipliğinde düzenlenen “2. Erişkin Lösemi Hastaları Günü” etkinlikleriyle erişkin lösemiye dikkat çekildi. Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi Konferans Salonu’nda 8 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte, lösemide tedavi olanaklarının artması ve erişkinlerde lösemi farkındalığının önemine vurgu yapıldı.
“OĞLUMUN ANISINI YAŞATIYORUM”
Etkinlikte konuşan BİNSENDER Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Kuzucu, 2013 yılında 19 yaşındaki oğlu Erdi Berkay Gülmez’i lösemi nedeniyle kaybettikten sonra onun hayalini gerçekleştirmek için derneği kurduğunu söyledi. Kuzucu, “Oğlumun doğum günü olan 10 Aralık’ı ‘Erişkin Lösemi Hastaları Günü’ ilan ettik. Amacımız erişkin lösemisine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek. Lösemi sadece bir çocuk hastalığı değil, yetişkinlerde de görülüyor. Bu hastaların sesini duyurmak, kan ve kök hücre bağışı konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi. Kuzucu, bugüne kadar Türkiye genelinde yüzün üzerinde kütüphane açtıklarını ve oğlunun adını bu kütüphanelerde yaşattığını belirtti.
“AKILLI TEDAVİLERLE BAŞARI ORANI YÜKSELDİ”
Memorial Bahçelievler Hastanesi’nden Prof. Dr. Emre Tekgündüz ise lösemide son yıllarda kaydedilen bilimsel ilerlemelere değindi. “Lösemi tedavisinde hedefe yönelik akıllı ilaçlar ve genetik analizlerle başarı oranlarımız büyük ölçüde arttı. Akut miyeloid lösemi (AML) ve akut lenfoblastik lösemi (ALL) gibi hastalıklarda artık yüzde 50 ila 90 iyileşme mümkün. Kronik lösemi türlerinde ise hastalar normal yaşam sürelerine ulaşabiliyor. Bu ilerlemeler sayesinde lösemi artık umut verici bir şekilde tedavi edilebiliyor” ifadelerini kullandı.
“KANSER BİR SON DEĞİL”
Türk Kök Veri Tabanı’ndan nakil olan 52 yaşındaki Reyhan Erdoğan da lösemiyle mücadelesini paylaştı. Altı yıl önce lösemi teşhisi aldığını belirten Erdoğan, “Kemoterapi ve nakil süreçleri çok yorucuydu, ancak bu süreçte ailemin desteği ve doğru tedaviyle hastalığı yendim. Kanser, sizin yazdığınız romanın mutlu biten bir hikayesi olabilir” dedi.
BİNSENDER’DEN FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
2013 yılından bu yana lösemi ve kanser hastalarına destek sağlayan BİNSENDER, düzenlediği kök hücre kampanyaları, kütüphane projeleri, hasta destek programları ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Çiğdem Kuzucu, “Her yıl 10 Aralık’ta erişkin lösemiye dikkat çekmek için etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Bu mücadelede kimse yalnız yürümeyecek” diyerek farkındalık çalışmalarının süreceğini vurguladı.