Dünyanın araştırmacıları Türkiye'deki üniversitelerde çalışmak istiyor
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 192 araştırmacı, Türkiye'deki üniversitelerde çalışmak için başvuruda bulundu.
Türkiye'deki üniversitelerde çalışmak isteyen araştırmacılar arasında, Harvard, Oxford, Texas A&M ve Michigan State gibi dünya çapında tanınmış 30 üniversiteden gelen 192 kişi yer alıyor. Başvurular, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) nitelikli doktoralı araştırmacıların üniversitelere kazandırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalara dayanıyor.
2547 sayılı Kanun’un Ek 46 ve Ek 34 maddeleri kapsamında, kısmi zamanlı görevlendirme ile doktoralı araştırmacılar, Türkiye’deki üniversitelerde görev alabiliyor. Ek-46 uyarınca, uluslararası üniversiteler ve Ar-Ge merkezlerinde çalışan Türk veya yabancı doktoralı araştırmacılar, Türk üniversitelerine katılma fırsatı buluyor. Ek-34 kapsamında ise devlet üniversitelerinde doktora sonrası Ar-Ge projelerinde istihdam edilen araştırmacılar bulunuyor.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, düzenlenen bir çalıştayda, Ek-46 kapsamında şimdiye kadar 65 kurumdan 192 araştırmacının başvuruda bulunduğunu açıkladı. Ek-34 kapsamında ise 41 üniversitede 211 doktora sonrası araştırmacının Ar-Ge projelerinde istihdam edildiği belirtildi.
"ARAŞTIRMACILARIN SEKTÖRLE İLİŞKİSİ GÜÇLENDİRELECEK"
Özvar, bu düzenlemenin üniversite-sektör iş birliği açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Bu görevlendirme ile sektördeki doktoralı nitelikli araştırmacılar sayesinde öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın sektörle olan ilişkisini güçlendirmek istiyoruz” dedi.
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden gelen araştırmacıların, Türkiye'de kısmi zamanlı olarak istihdam edildiği bilgisini paylaşan Özvar, bu kapsamda farklı sektörlerdeki araştırmacıların Türkiye’nin devlet üniversitelerinde görev alacağını ifade etti.
Özvar ayrıca, üniversitelere, yerli ve yabancı kaliteli araştırmacılarla temasa geçmeleri ve bu araştırmacıları bünyelerine kazandırmaları için çağrıda bulundu. Türkiye’deki üniversitelerin nitelik kazanmasının, nitelikli araştırmacıların daha fazla etkileşimde bulunmasıyla mümkün olacağını belirten Özvar, bu süreçte üniversite temsilcilerine ve araştırmacılara önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.