Çiçek kokulu meslek: Çiçekçilik

ATO'nun geleneksel meslekleri belgeli meslek haline getirmek üzere yürüttüğü çalışmalar sürüyor. ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın da üyesi olduğu 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi uğraşları ile ‘çiçekçilik’ belgeli meslek oldu.

ÖZEL HABER: ORHAN KEMAL ERKILIÇ

Çiçekçilik sektörü, virüs salgınının ardından büyük bir atılım ve açılım içine girdi.

Geçen yıl 120 milyon doları aşan ihracatta bu yılki hedef 200 milyon dolar.

Bu yılın ilk 5 ayında 80 milyon dolarlık ihracata imza atan çiçekçilik sektörü, yaz döneminde yayla ürünlerindeki artışla hedefleri tutturma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Florasında 3 bin 500’den fazla endemik bitki türü bulunan, özellikle kesme çiçek, iç ve dış mekân bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun grubunda dünyanın dört bir yanına ihracat yapan sektör, yurt içinden olduğu kadar dış pazardan da ciddi talep görüyor.

ÇİÇEKÇİLİK BELGELİ MESLEK OLDU

Bu arada çok önemli bir gelişme daha yaşandı ve Ankara Ticaret Odası (ATO), geleneksel meslekleri belgeli meslek haline getirmek üzere çalışmalar başlatırken, bunlardan biri de çiçekçilik oldu.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın da üyesi olduğu 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi, konuyla ilgili çalışma yürüttü.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Halil İbrahim Yılmaz, 23 Ağustos 2021 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ile “Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İş birliği Protokolü” yapıldığını belirterek; protokol uyarınca çalışmalar gerçekleştirildiğini ve “Çiçekçi Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı Taslağı” hazırlandığını hatırlattı.

Yılmaz, “Prosedür gereği bu taslak sektörün görüşüne sunuldu. Ve nihayetinde standart 9 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı” dedi.

GELECEĞE AKTARILABİLECEK…

Aynı zaman Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı olan Halil İbrahim Yılmaz, şunları söyledi:

“ATO İDEA şirketimizin koordinasyonunda, yine Odamız 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitemizin ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla yürüttüğümüz süreçle beraber çiçekçilik meslekleri yalnızca sözlü kültürle değil yazılı belgelerle de geleceğe aktarılabilir hale geldi. Mesleğin standartlarının belirlenmesiyle birlikte sektöre güvenilirlik artarken, sektörlerin gelişmesi ve nitelikli istihdamın artırılması da sağlanacak. Nitelikli ve belgelendirilmiş kişilerin sektöre kazandırılması amacıyla ATO İDEA Mesleki Yeterlilik Merkezi kapsamında çiçekçilik mesleği için Mesleki Yeterlilik Sınavlarının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara da başlandı. Belgeli eleman nitelikli iş gücü anlayışıyla yaptığımız çalışmalar doğrultusunda alınacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi sayesinde Çiçekçilik alanında çalışanların yeterlilikleri belirlenerek hem sektör geliştirilecek hem de daha fazla nitelikli kişiye iş kapısı açılmış olacaktır.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber