Ankaralı Görme Engelli Milli Sporcusu Bircan Şimşek'in gururlandıran azmi
Çankaya Belediyesi Görmek Engelliler Spor Kulübü Sporcusu Milli Halterci Bircan Şimşek, büyük bir azimle ekim ayında gerçekleşecek Dünya Para Powerlifting Şampiyonası'na hazırlanıyor. Başarılarıyla gururlandıran Şimşek, halter sporu ve engelli kadın sporcu olma hikayesiyle gençlere de örnek oluyor.
Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübünün Milli Takım'a kazandırdığı sporcularla örnek olmaya devam ediyor.
Milli Sporcusu Bircan Şimşek'i ekim ayında gerçekleşecek Dünya Para Powerlifting Şampiyonası'na uğurlamaya hazırlayan Çankaya Belediyesi, elde edilecek başarıyla Türkiye’yi gururlandırmayı hedefliyor.
15 YAŞINDA TÜRKİYE, 17 YAŞINDA DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU
Halter sporuyla tanışma hikayesinin lise yıllarına dayandığını belirten Şimşek, hayat hikâyesini şu sözlerle anlattı:
“Halter sporuna ilgim, rehberlik öğretmenimin beni Görme Engelliler Spor Kulübüne yönlendirmesiyle başladı. İlk başta görme engelli olduğumu kabul etmiyordum ve bu yüzden istememiştim ama iyi ki yönlendirmiş beni. O dönemde kulüp başkanımız Yusuf Sayyıdan ile tanıştım. Görme engelli spor branşlarıyla ilgili yarışmalar düzenleniyordu. Birçok farklı branşla ilgili çalıştım ve yarışmalara katıldım. Halter branşında da Ankara Şampiyonası olarak küçük bir yarışma yapıldı. İlk defa bu yarışmada birinci oldum ve sonra halter sporuna giderek ısınmaya başladım. Birçok sakatlık geçirmeme ve ailemin karşı çıkmasına rağmen devam ettim. Çünkü halter gibi boks gibi güç gerektiren sporların erkeklere göre olduğu ve bir kadının bunları başaramayacağı algısı vardı. O algıyı şampiyon olduğumda kırdım. Türkiye Şampiyonası'nda ilk kazandığımda 15, Dünya Şampiyonası'nda ilk kazandığımda ise 17 yaşındaydım. Ailem hala benim için endişelenir ama aldığım başarılarla da gururlanır. Bu sporla tanıştıktan sonra daha özgüvenli hissetmeye başladım.”
HERKESE ÖRNEK OLUYOR
Şimşek, görme engelli sporcuların kullanımına uygun spor salonlarının azlığına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Büyükşehirlerde bir problemle karşılaşmıyorsunuz ama küçük şehirlerde sporcudan ziyade engelli olmak bile çok zor. Sadece bir kadın olarak değil, insan olarak. Ama sportif anlamda özellikle antrenman salonlarına erişim konusu engelli sporcular için bir sorun. Salonların olmaması ya da engelli sporcuların kullanımına uygun olmaması antrenman yapmayı zorlaştırıyor. En büyük sıkıntımız engelli bireyler ve engelli olmayan bireylere verilen değer farkı. Engelsiz bireylerin başarıları daha çok parlatılıyor toplumda. Özellikle halter branşında sporcu sayısı gittikçe azalıyor. Biz sayıların artması ve bu sporun yaşaması için çabalıyoruz ama genel olarak spora ve sporcuya desteğin azalmasıyla bu branşta kötüleşmeye başladık. Engellilerle alakalı duyarlılığı ön plana çıkaracak reklam ve kampanyaların daha görünür olması ve başarılarımızın ön plana çıkarılmasına ihtiyacımız var.”
GENÇLER HANGİ BRANŞ OLURSA OLSUN SPORLA İLGİLENMELİ
Gençlere de çağrısı olan Şimşek, tavsiyelerini şu sözlerle sıraladı:
“Ailemden, komşularımızdan ve arkadaşlarımızdan benden özenerek spora yönelenler oluyor. Ben onların hangi branş olursa olsun yeteneklerini keşfederek mutlu olabilecekleri bir dalda ilerlemelerini, sporla ilgilenmelerini isterim. Spora yönelmek isteyen çocuklar ve engelli bireyler için bizler de destek olabiliriz. Örneğin antrenman çalışmalarını ziyaret ederek hangi alanda ilgileri varsa onları bilgilendirebiliriz heveslendirip destekleyebiliriz. Belediyemizin birçok spor tesisi var, o branşlara özgü çalışmalarla katılım arttırılabilir.”
Çankaya Belediyesinin Görme Engelliler Spor Kulübünün kendilerini her anlamda desteklediğinin altını çizen Milli Halterci, emeği geçenlere teşekkür etti.