Başkent Ankara’nın sadece 310 günlük suyu kaldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankaralılara su tasarrufu çağrısı yaptı. “Sınırlı su kaynaklarımızı verimli kullanmak için suyumuzu tasarruflu tüketelim!” denilen paylaşımda, Başkent'te yaklaşık 310 gün yetecek suyun mevcut olduğu bilgisi paylaşıldı.

ABB, yaz mevsimin kurak gitmesi ve yeterince yağış olmaması nedeniyle yağan yağmurların baraj havzalarına neredeyse hiç etki etmediğini, hiç yağış olmaması durumunda ise Ankaralıların sadece 310 günlük suyunun kaldığını söyledi.

Su tasarrufu çağrısı yapılan paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“Başkentte Su Tasarrufu İçin Önemli Çağrı! Ankara'da geride bıraktığımız yaz aylarında yağan yağmurlar, buharlaşma dikkate alındığında baraj havzalarına neredeyse hiç etki etmedi. 19 Kasım 2024 tarihi itibarıyla, hiç yağış olmaması durumunda Başkent'te yaklaşık 310 gün yetecek su mevcut. Sınırlı su kaynaklarımızı verimli kullanmak için suyumuzu tasarruflu tüketelim!”

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay da vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya çağırdı. ASKİ, 19 Kasım'da yaptığı ölçümlerle, barajlardaki toplam su miktarını 170 bin 638 metreküp olarak kaydettiklerini bildirdi. Ayrıca, toplam abone sayısının 2 milyon 617 bin 797’ye ulaştığını belirterek, eğer yağış olmazsa, Ankara'nın mevcut suyu yalnızca 310 gün boyunca yeterli olacağını duyurdu. 2023 yılının Ekim ayında Ankara barajlarındaki buharlaşma miktarı ise 2 milyon 638 bin 992 metreküp olarak kaydedildi. Geçmiş yıllarda en düşük su seviyesi 1992 yılında 130 milyon metreküp ile ölçülürken, en yüksek su seviyesi ise 2023 yılında 661 milyon metreküp oldu.

"SU KAYNAĞINI TASARRUFLU KULLANMALIYIZ"

Küresel ısınma ve kuraklık tehdidinin arttığına dikkat çeken Akçay, sınırlı su kaynaklarının korunmasının önemini vurgulayarak, suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini söyledi. Akçay, “Ankara 11 barajdan besleniyor, ancak yoğunluk Çamlıdere ve Kurtboğazı barajlarında. Suyumuzun her damlası çok kıymetli. Artık toplum olarak suyun sonsuz olmadığı bilincini yerleştirmeliyiz. Su kaynağını tasarruflu kullanmazsak, gelecek nesillere aktaramayız” dedi.

SU TASARRUFU İÇİN YAPILABİLECEKLER

Akçay, vatandaşlardan içme suyunu halı ve araç yıkamak için kullanmamalarını, tarımda ise vahşi sulamadan kaçınarak damlama sulama sistemini tercih etmelerini istedi. ASKİ, su tasarrufu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla sivil toplum örgütleri, Kent Konseyi, meslek odaları ve muhtarlarla ortak çalışmalar yürütüyor.

ASKİ, kentteki 11 barajdaki su miktarını dijital sensörlerle anlık olarak takip ediyor ve verileri resmi internet sitesinde yayınlıyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber