ATO'da 'Skill Up-SUPA Programı' bilgilendirme toplantısı yapıldı

Ankara Ticaret Odası, Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu ile iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek "Skill Up-SUPA Programı"na ilişkin bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun Nijerya ile başlatacağı iş birliği projesiyle Ankara’nın sektörel birikim ve tecrübelerini Nijerya’daki sektörlere, sanayiye ve ticarete aktarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Baran, bu ortaklığın iki ülke arasındaki etkileşimi daha da güçlendireceğini belirterek, “Bu iş birliği, ülkelerimiz arasındaki etkileşimi daha da artıracak önemli bir gelişme olacak. Türkiye ve Nijerya arasındaki dostane ilişkilerin, bu tür iş birlikleriyle daha da pekişeceğine ve bunun ticaret rakamlarımıza yansıyacağına inanıyorum” dedi.

ATO Başkanı Baran, ATO himayesinde gerçekleştirilen "Skill Up- SUPA Programı" kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal gibi önemli isimlerle birlikte yer aldı.

whatsapp-image-2024-09-21-at-10-54-32-1.jpeg

Baran, Ankara'nın savunma ve havacılık sanayi, sağlık, inşaat, eğitim ve enerji gibi sektörlerde büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Ankara, ticaret, sanayi ve turizmde önemli gelişmeler kaydediyor. Zengin bir birikime sahip olan şehrimizin, bu birikim ve tecrübesini, bir başka kıtadaki dost ülkeye, Nijerya’ya, Nijerya’daki sektörlere, sanayiye, ticarete aktaracak olması, ülkelerimiz arasındaki etkileşimi daha da artıracak çok önemli bir gelişme. Türkiye ve Nijerya arasındaki dostane ilişkilerin, bu tür iş birlikleriyle daha da pekişeceğine ve bunun ticaret rakamlarımıza yansıyacağına inanıyorum" dedi.

ENDÜSTRİYEL BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI

Baran, ATO İdea ve Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu arasındaki iş birliğinin detaylarına da değinerek, Ankara’dan eğitmenlerin Nijeryalı meslektaşlarına endüstriyel alanlardaki bilgi ve deneyimlerini aktaracağını belirtti. Türkiye'de başlayacak ve gerekirse Nijerya'da da devam edecek eğitim programlarının hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirileceğini ifade etti.

İş birliği kapsamında verilecek eğitimler arasında mühendislik temelleri, mobilya yapımı, güneş enerjisi sistemleri, seramik sanatları, moda tasarımı, bakım hizmetleri, sağlık hizmetleri, profesyonel şefler için aşçılık, endüstriyel makine operatörlüğü, makyaj ve güzellik hizmetleri, lojistik yönetimi ve etkinlik organizasyonu gibi geniş bir yelpaze yer alacak.

whatsapp-image-2024-09-21-at-10-54-33.jpeg

TİCARET HACMİNİ ARTTIRMA ÇABALARI

Baran, Türkiye ve Nijerya arasındaki yaklaşık 1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin iki ülkenin potansiyeli göz önüne alındığında yeterli olmadığını belirterek, bu rakamı daha yukarılara çekmek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Ankara'nın inşaat ve müteahhitlik hizmetleri konusundaki potansiyelini de vurgulayan Baran, Nijerya’daki 17 milyon konut açığının iş birliği fırsatına dönüştürülebileceğini söyledi.

Baran, Türkiye’nin uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını ve bu alanda da iş birliği yapılabileceğini dile getirdi.

HEYECAN VERİCİ İŞ BİRLİĞİ

Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu Genel Müdürü Afız Oluwatoyın Ogun, Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve Antalya’da sanayi, teknoloji ve ticaret alanlarında incelemelerde bulunduklarını belirterek, “Burada olmak ve bu iş birliğine adım atmak bizi çok heyecanlandırıyor” dedi.

ANKARA’NIN SEÇİLMESİ TESADÜF DEĞİL

OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, 1996’da Türkiye'den ilk kez Nijerya’ya giden heyetin bir parçası olduğunu ve o tarihten bu yana ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirdiklerini belirtti. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi modelini Nijerya’ya taşımaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini ve program için Ankara’nın seçilmesinin tesadüf olmadığını söyledi. Aydın, "OSTİM Teknik Üniversitesi’nde 80 Nijeryalı öğrencimiz eğitim görüyor. Bu program için Ankara'nın seçilmiş olması tesadüf değil. Ankara gerçekten üniversitelerin en yoğun olduğu il. Bu programın ülkelerimize ve karşılıklı firmalarımıza, bölgelerimize, üniversitelerimize hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

SAĞLIK VE EĞİTİM ALANINDAKİ POTANSİYEL

Başkent Üniversitesi E. Rektörü ve Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal, Başkent Üniversitesi Hastaneleri ve Ankara'daki diğer hastanelerde ileri tetkik, tedavi ve ameliyatların yapılabildiğini belirterek, “Başkent Üniversitesi Hastaneleri ve Ankara'daki diğer hastanelerimizde tetkik, tedavi ve ileri ameliyatları gerçekleştirecek, her türlü donanım mevcuttur. Bu nedenle Nijerya Federal Hükümeti'nin hastaları ülkemize ve Ankara'ya rahatlıkla yönlendirilebilir. Başkent Üniversitesi olarak, Nijerya Sağlık Bakanlığı ile belli konularda ön protokol ile ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Diğer konularda da her türlü eğitim ve desteği birlikte sürdürmeye hazırız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından heyet, Nijerya’daki altyapı, eğitim, sanayi ve ticaret gibi alanlara ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Toplantıya, TED Üniversitesi Rektör Yardımcısı Oya Güneri, Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fusün Eyidoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Bal, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Erdem Güney, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı V. Murat Işık, TİKA Nijerya Masası Uzmanı Hatice Metinkuşcu ile Nijerya Federal Hükümeti Endüstriyel Eğitim Fonu yetkilileri de katıldı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber