ASO Başkanı Seyit Ardıç: Yazılım ekonomilerin itici gücü haline geldi
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, yazılımın yalnızca bir teknoloji ürünü olmadığını, aynı zamanda ekonomilerin itici gücü ve yeniliklerin kaynağı haline geldiğini vurguladı. Ardıç, yazılımın günümüzde günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtti.
Ankara Sanayi Odası'nın 35. Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi tarafından düzenlenen "İkinci Yüzyılda Yazılımın Geleceği Zirvesi" etkinliğinde, sanayi sektöründeki teknolojik gelişmelerin önemi, akıllı mobil cihazlar ve yapay zeka gibi konular ele alındı. Etkinlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, ASO Başkanı Seyit Ardıç ve diğer önemli isimler konuşmalar yaptı.
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Türkiye'nin yazılım sektörüne olan desteğinin süreceğini vurguladı. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin sürekli olarak güncellendiğini ve Türkiye'nin yapay zeka ekosisteminin gelişmesi için önemli adımlar atıldığını söyledi.
Gönüllü, “Eylem Planı ile Türkçe büyük dil modelinin oluşturulması çalışmalarını hızlandırdık. Ayrıca, yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve girişimler için güçlü altyapı sağlıyoruz. 35 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer süper bilgisayarımız ARF’i ülkemize kazandırdık. Dünyanın 8. süper bilgisayarı MareNostrum 5’e erişim imkânımız var. Hedefimiz, 2030 yılına kadar 50 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmek” dedi.
ASO BAŞKANI ARDIÇ’IN TEKNOLOJİNİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ROLÜ VURGUSU
ASO Başkanı Seyit Ardıç, teknolojinin dünyayı hızla değiştirdiğini ve insanların kapasitesini yeniden şekillendirdiğini belirtti. Ardıç, “Yeni teknolojiler hayatımıza hızla nüfuz ediyor. İnternet, akıllı cihazlar, yapay zeka, blok zinciri ve robotik teknolojiler dünyamızı dönüştürüyor. Bu dönüşüm, sadece maddi değil, zihinsel ve duygusal bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Dördüncü sanayi devrimindeyiz ve bu devrim diğerlerinden çok daha yıkıcı olabilir” dedi.
Ardıç, sanayi sektöründe akıllı üretim sistemleri ve robot teknolojilerinin önemli bir paradigma değişimi oluşturduğunu da vurguladı. “Geleneksel üretim yöntemleri yerini bilişim teknolojileriyle entegre olmuş sistemlere bırakıyor. Bu dönüşümün merkezinde ise yazılım sektörü bulunuyor” açıklamasında bulundu.
YAZILIM SEKTÖRÜ EKONOMİLERİN İTİCİ GÜCÜ
Yazılımın ekonomik kalkınma için vazgeçilmez bir faktör haline geldiğini söyleyen Ardıç, yazılım sektörünün küresel ölçekte hızla büyüdüğünü belirtti. "Yazılım sektörü, iş ve sosyal yaşamda verimliliği artırıyor ve her sektörde etkinliğe katkı sağlıyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak ve uluslararası ticarete olumlu katkılar sağlamak gibi önemli etkiler yaratıyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN YAZILIM SEKTÖRÜ VE KÜRESEL PAZAR
Ardıç, Türkiye’de yazılım sektörünün hızlı bir gelişim gösterdiğini ancak dünya çapında lider ülkelerle kıyaslandığında hala daha yol alınması gerektiğini ifade etti. Küresel yazılım ve bilişim sektörünün büyüklüğünün 5 trilyon dolar seviyelerinde olduğunu belirten Ardıç, Türkiye’nin sektördeki pazar payının sadece binde 5 olduğunu söyledi. 2023 yılında yazılım ihracatının 3,5 milyar dolar olduğunu, 2024'te ise bu rakamın 4,3 milyar dolara çıkmasının beklendiğini belirtti.