Ankara'nın coğrafi işaretli ürünlerini tanıyor muyuz?
Başkent Ankara lezzetiyle meşhur Ayaş Domatesi ile Avrupa Birliğinden coğrafi işaret almıştı. Türkiye'nin ve Başkent Ankara'nın hem Avrupa Birliğinden hem de Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil almış ürünleri araştırılıyor. İşte detaylar...
Türkiye'de yöresel pek çok farklı ürünüyle dünyaya açılmaya devam ediyor. Kendine özgü tadı ve dokusuyla Avrupa Birliği tarafından tescillenen bu ürünler daha kıymet kazanarak farklı kültürlere tanıtlıyor. Başkent Ankara'nın da hem Avrupa Birliğinden işaret alan hem de Türk Patent ve Marka Kurumundan işaret alan ürünleri bulunuyor.
GAZİANTEP ARABAN SARIMSAĞI AB'DEN TESCİL ALAN SON ÜRÜN OLDU
Bu doğrultuda AB'den coğrafi işaret bekleyen Gaziantep'in Araban Sarımsağı da coğrafi işaret alan 21'inci ürün olarak kayıtlara geçti. 48 ürün ve 5 geleneksel ürün adı da AB'den coğrafi işaret bekliyor. Daha önce de kendi bölgesinde öne çıkan ve AB'den tescil almış 20 ürün bulunuyordu.
Bu ürünler ise şöyle: Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı.
ANKARA'DA DA AYAŞ DOMATESİ ÖNE ÇIKTI
Başkent Ankara'nın meşhur lezzetlerinden olan Ayaş Domatesi de yakın zamanda AB'den coğrafi işaret almıştı. Ankara'nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alan ve Başkent'e ün salmış farklı ürünleri de bulunuyor. Bunlar: Ankara Döneri, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava, Ankara Simidi, Çamlıdere Höşmerim Tatlısı, Ankara Balı, Ankara Tiftiği, Beypazarı Kurusu, Çubuk Turşusu, Çubuk Agat Taşı, Gölbaşı Sevgi Çiçeği, Kızılcahamam Bazlaması, Nallıhan Örtmesi, Nallıhan İğne Oyası, Kalecik Karası Üzümü, Kalecik Ekmeği, Kalecik Çöreği.