Ankara'nın bilinen en eski tablosu, Augustus Tapınağı'na yansıtıldı: "Ankara Manzarası" eseri Ulus'ta
Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Rijksmuseum'dan getirilen, Ankara’nın bilinen en eski tablosu olan "Ankara Manzarası", Augustus Tapınağı'na projeksiyonla yansıtılarak sergilendi.
Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, "Ankara Manzarası" adlı eserin, Türkiye ve Hollanda arasındaki uzun süreli dostluğun simgesi olduğunu belirtti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, etkinlikte yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki derin bağlara dikkat çekerek, bu tarihi tablonun, Türkiye ile Hollanda'nın kültürel ve ticari ilişkilerindeki uzun geçmişin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Çam, bu anlamlı etkinliğin, iki ülke arasındaki dostluğun 100. yıl dönümünü kutlamak için düzenlendiğini ve farklı kültürlerin bir araya gelerek mirasa sahip çıktığını ifade etti.
Wijnands, "Ankara Manzarası" tablosunun 18. yüzyılda anonim bir Hollandalı ressam tarafından yapıldığını belirterek, tablo sayesinde Ankara’nın tarihi dokusunun bir kez daha gözler önüne serildiğini söyledi. Tabloda Ankara Kalesi, Julien Sütunu ve Hacı Bayram Veli Camisi gibi şehrin tarihi simgelerinin görüldüğünü anlatan Wijnands, ayrıca tablonun alt kısmında yer alan Ankara keçisi sürüsünün, tiftik endüstrisinin şehrin ekonomik hayatında oynadığı rolü de yansıttığını belirtti.
Etkinlik çerçevesinde, bir ay boyunca tapınağa yansıtılacak bu projeksiyon ile en iyi öz çekim yapan kişiye tablonun tuval üzerine bir kopyasının hediye edileceği açıklandı. Wijnands, dostluk ve sanatın bu tarihi duvarda buluştuğunu belirterek, iki ülkenin ilişkilerinin sonsuza kadar devam etmesi temennisinde bulundu.
Etkinlik sonrasında misafirlere çay ve mevlit şekeri ikram edildi.