Ankara’da “Sanatın Duyularla Buluşması” etkinliği düzenlendi

Başkent'te “Sanatın Duyularla Buluşması” etkinliği bir müzede düzenlendi. Etkinlikte katılımcılar dünyanın en iyi 1. zeytinyağı üreticisi seçilen Nova Vera'nın zeytinyağını tatma fırsatı buldu. Tadım uzmanı Elif Erol, gerçek zeytinyağının insan sağlığına birçok faydası olduğunu dile getirdi.

EVOO World Ranking Dünya Kalite Sıralamasında dünyanın en iyi 1. zeytinyağı üreticisi seçilen Nova Vera'nın tadım etkinliği Müze Evliyagil’de yapıldı.

Tadım uzmanı ve Yüksek Gıda Mühendisi Elif Erol, Yeni Ankara'ya yaptığı açıklamada, zeytinyağının sofraların vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.

TÜRKİYE 98 FARKLI ZEYTİN ÇEŞİDİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Türkiye’nin 98 farklı zeytin çeşidine ev sahipliği yaptığını belirten Erol, zeytin ağaçlarının yüzde 75’inin Ege kıyılarında yer aldığını ifade ederek, “İç Anadolu ve Doğu Anadolu dışında, ülkemizin tüm bölgelerinde zeytincilik yapılmaktadır. Karadeniz’den Ege’ye, Anadolu’dan Akdeniz’e kadar uzanan zeytinlikler, bu eşsiz coğrafyanın sunduğu zenginliği temsil eder.” dedi.

Dünyanın en iyi zeytinyağı üreticisinin Türkiye'den çıktığını vurgulayan Erol, "Nova Vera" markasının Türkiye'de de çok ödül aldığının altını çizdi.

Etkinlikte, "Ayvalık", "Yamalak Sarısı", "Uslu, Memecik" ve "Trilye" gibi beş farklı zeytinyağını katılımcılara sunduklarını belirten Erol, her birinin kendine özgü tat profilleriyle Türkiye’nin bölgelerinden gelen zenginliğini yansıttığını dile getirdi.

"ZEYTİNYAĞI SÜPER GIDA"

İyi bir zeytinyağı için "iyi bakılmış ve özenle büyütülmüş zeytin meyvesinin" geldiğini belirten Erol, "Bu zeytinler iyi işlendiğinde yani doğru ellerde sağlık iksirine dönüşür. Çünkü zeytin aslında çok fazla antioksidan madde barındıran bir meyve. Bir süper gıda. Bu meyvenin içerisindeki antioksidanları zeytinyağına olabildiğince geçirebilmek çok önemli." ifadesini kullandı.

Elif Erol, gerçek zeytinyağının insan sağlığına birçok faydası olduğunu, zeytinyağı alırken gerçekten kaliteli olduğunu anlamak için "asitlik" ve "polifenol" değerlerinin her ikisinin de değerlendirilmesi gerektiğini, "asitliği daha düşük", "polifenol değeri daha yüksek" ürünlerin tercih edilmesinin en doğru yaklaşım olduğunu aktardı.

Zeytinyağının en çok tağşiş ( sahte ürün) edilen gıda ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Erol, iyi bir zeytinyağı üretmek için "sıkım makinesinin temizliği", "sıkım sıcaklığı", "makinenin teknik özellikleri", "soğuk sıkım", "erken hasat" gibi birçok faktörün etkili olduğunu söyleyerek, "Bir tadım uzmanı sadece koklayıp tadarak zeytinyağının hasat zamanını, soğuk sıkım olup olmadığını, ve üretim süreci ile ilgili pek çok ayrıntıyı anlayabilir. Tadımı bilmeyenler de üreticinin analizlerinin ve sertifikalarının olup olmadığına bakabilir." ifadesini kullandı.

Taze çimen, taze meyve ve dalından kopmuş yeşil zeytin gibi kokuların zeytinyağının "kaliteli ve taze" olduğunun göstergesi olduğunu belirten Erol, "pastel boya" ya da "yağlı boya" kokusunun zeytinyağının bozulduğunun göstergesi olduğunu aktardı.

Kızartmalarda ve sıcak yemeklerde zeytinyağının kullanılabileceğini belirten Erol, şöyle konuştu:

"Aslında zeytinyağının yanma sıcaklığı 210 derece civarındadır. Zeytinyağının dumanlanma derecesi biraz daha düşüktür. Bu yanmaya başladığı anlamına gelmez. Herhangi bir trans yağ üretimine sebep olmaz. İyi bir zeytinyağını güvendiğiniz bir üreticiden tercihen tadarak almak en güvenli yoldur."

Zeytinyağının en büyük düşmanlarının ısı, ışık ve hava olduğunu vurgulayan Erol, tüketicileri zeytinyağı satın aldıktan sonra dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyararak, şunları kaydetti:

"Zeytinyağını ideal saklama sıcaklığı 14-20 derece arasıdır. Işık, özellikle güneş ışığı zeytinyağının içerisindeki yararlı bileşenleri kısa sürede yok edebilir. Bu sebeple, zeytinyağını koyu renk cam şişelerde veya teneke kutularda, serin bir yerde saklamak en doğru yöntemdir. Ayrıca, zeytinyağını hava ile uzun süre temas ettirmekten kaçınılmalıdır. Teneke kutularda saklanan zeytinyağını, koyu renkli birkaç cam şişeye paylaştırmak ve gerektiğinde kullanmak iyi bir çözümdür. Böylece, zeytinyağının hava ile teması minimuma iner ve tazeliği korunur."

Erol, zeytinyağının saklandığı yerin de çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Etkinlikte katılımcılara zeytin ve zeytinyağı ikram edildi.

Pelin Su Arslan’ın organizasyonunu üstlendiği bu etkinlikte, Meditasyon eğitmeni ve koç Nilay Özkan Suel’in rehberliği ile, her bir adımı Mindfulness ve NLP temelleri ile oluşturulmuş ve sanat çalışması ile taçlanan duyuları ve içsel farkındalıkları harekete geçiren bir deneyim yaşandı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber