Ankara sokak sanatçısının sesi: ''Özgürce mesleğimi yapmak istiyorum''

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi, çalgı yapımı, enstrüman imalatı bölümünde okuyan Mesut Can Özdoğan, sokakta müzik yaparak geçimini sağlıyor.

Ankara’ya aile ziyaretine geldiğini belirten 26 yaşındaki Özdoğan, “ Buraya ailemi görmeye geldim, bu akşam Eskişehir’e döneceğim. Hem aile ziyareti yapmak, hem sanatımı icra etmek, hem de yaklaşan kira paramı kazanmak için bu köprüde gitar çalıyorum.” dedi.

MÜZİK RUHUN GIDASIDIR

Sokakta müzik yapmanın güzel bir duygu oluğunu ve çok uzun zamandır bu işi yaptığını belirten Özdoğan, sanatını icra ederken yaşadığı zorlukları anadolugazete.com.tr’ye anlattı: “Yaklaşık 16 yıldır müzikle ilgileniyorum. 10 seneye yakındır da sokak müziği ve sahne şeklinde çok çaba gösteriyorum ama biz müzisyenler çok fazla engelleniyoruz. İnsanların yoğun şekilde geçtiği yerlerde bize müzik yaptırmıyorlar ve bu mantığı gerçekten hiç anlamıyorum. İnsanlar müzikten rahatsız olmaz ki, müzik ruhun gıdasıdır. Neden engelleniyoruz bilmiyorum. Tabi bizim de bütçeye katkı yapabilmemiz için insanların yoğun olduğu yerlerde müzik yapmamız gerekiyor. Zaten şu an benim yanımdan 100 kişi geçiyorsa 10 tanesi para atabiliyor. Bize destek olan tüm duyarlı vatandaşlara teşekkür ediyorum. Tabi şu şartlarda az sayıda kişinin destek çıkması çok normal. Çünkü kira, iş, ulaşım yükselişi devam ediyor. Bir yerden bir yere gidiş dönüş yol paramız şu an 30 TL. Hayat zaten çok pahalı, bari önümüzü tıkamasınlar, bize olanak sağlasınlar. İzin versinler de kalabalık yerlerde hem sanatı icra edip hem de ekonomimize katkı sağlayalım.”

''SANATA VE SANATÇIYA DAHA DUYARLI OLALIM''

Geçtiğimiz yıl istek parçası çalınmadı diye öldürülen müzisyeni anarak müzisyenlerin yaşadığı sıkıntılara da değinen Mert Can Özdoğan, “Müzisyenlere biraz daha saygı gösterilebilir. İstek parçalarını yapamadığımız için katledilen bir sürü ‘öldürüldü demiyorum katledildiler çünkü’ müzisyen arkadaşlarımız var. Eskişehir'de bir cinayet işlenmişti. Katledilen müzisyenler benim arkadaşlarımdı. İkisinin de cenazesine gittim. Bir tanesinin kızı var. Böyle şeylerin olmaması lazım. Türkiye gibi bir yerde yaşıyoruz. Daha duyarlı olmak, sanata ve sanatçıya sahip çıkıp ya önlerini açmak gerekiyor. Yani tabi konuda devlet büyüklerimizin sanata ve sanatçıya karşı daha duyarlı ve öncü olursa sonra zaten gerisi gelir” ifadelerine yer verdi.

''ANKARA'DA ÇOK ENGEL VAR''

Ankara Kızılay’daki köprüde mesleğin icra eden genç müzisyen, “Bir mesajım var. Müzisyenleri rahat bıraksınlar artık. Kendi sanatımızı istediğimiz yerde icra etmemize olanak göstersinler. Biraz daha özgür bırakılmak istiyoruz, engellenmek istemiyoruz. Eskişehir’de ikinci yılım. Orada da sokak müziği yapıyorum. Hatta orası müzik yapma konusunda Ankara’ya göre çok daha iyi. Orada daha rahat çalıyorum ve karışan veya engel olan olmuyor. Tabi yine zabıtalar geliyor, uyarıyor ‘kaldır, git’ diyor ama Ankara kadar fazla değil. Ankara’da çok engel var, yetkililerle hep köşe kapmaca oluyor aramızda. Köşe kapmaca oyunu oynamak istemiyorum. Özgürce mesleğimi yapmak istiyorum. Üstüne bir de sokakta müzik yapınca 1000 TL ceza yazıyorlar. Lütfen bize sahip çıkın.” sözleriyle yetkililere çağrıda bulundu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber