Ankara bu kış küresel ısınmanın etkisinde kalacak: Sıcaklıklar yüksek yağış az

Ankara bu kış, küresel ısınmanın etkisiyle yüksek sıcaklıklar ve az yağışla karşı karşıya kalacak. Prof. Dr. Orhan Şen, bu kışın geçen yıla benzer olacağını belirterek, su tasarrufu konusunda çevre dostu çözümlere dikkat çekti.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara’daki kış sezonuna dair anadolugazete.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl da geçen yılki kışa benzer sıcaklık ve yağış koşulları beklediğini söyledi.

“KAR YAĞIŞI OLABİLMESİ İÇİN SICAKLIĞIN DÜŞMESİ GEREKİYOR”

Prof. Dr. Şen, “Geçen yılın kışında bir fark olacağını düşünmüyorum çünkü sıcaklıklar yine yüksek. 30 günlük bir ayı göz önünde bulundurursak, bu 30 günün 27-28 günü ortalamanın üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Yağış da az olacak. Yağış olsa bile, sıcaklığın düşmesi gerekiyor ki kar yağışı oluşabilsin. Bu yüzden, Ankara’ya çok fazla kar yağacağını tahmin etmiyorum” dedi. Şen, Mart ayına kadar yağış miktarının düşük olacağını belirterek, “Mart ayında ise mevsim ortalamalarına dönülecek, ancak yine de kar yağışı fazla olmayacak. Yüksek sıcaklıklar ve düşük yağışla geçecek bir kış daha bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.

KAR YAĞIŞININ AZ OLMASI, SU KAYNAKLARINI ETKİLER Mİ?

Prof. Dr. Şen, Ankara için kar yağışının büyük barajların doluluk oranları açısından kritik olduğunu vurguladı. “Çamlıdere, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Kavşakkaya, Akyar gibi büyük barajların etrafındaki dağlardaki kar yağışı, bu barajlara suyun aktarılmasında büyük rol oynar. Eğer bu bölgelere yeterli kar yağmazsa, barajlardaki su potansiyeli tehlikeye girebilir. Bu yıl kar yağışının az olması, barajlardaki su seviyelerini olumsuz etkileyebilir” şeklinde açıklama yaptı. Ankara’da son dönemde gözlemlenen kuraklık ve düşük yağış miktarının, şehirdeki su kaynakları üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Şen, “Ankara, hem içme suyu hem de sulama suyu açısından zor bir dönemden geçiyor” dedi.

SU TASARRUFUNA DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ: YAĞMUR SUYU HASADI

Kuraklık ve su tasarrufunun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, vatandaşlara çeşitli su tasarrufu önerilerinde bulundu. Şen, “Su tasarrufu, musluğu açık bırakmamak veya diş fırçalarken suyu gereksiz yere harcamamak gibi bilinen önerilerin yanı sıra, yemek yapmak için kullandığımız suyu ya da içme suyunu, halı yıkamakta veya araç yıkamakta kullanmak gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. İçme suyu sadece yemek yapımında ve içme amaçlı kullanılmalı. dedi. Yağmur suyu hasadı yaparak bu suyu bahçe işlerinde veya temizlikte kullanmak da çevreye duyarlı bir yaklaşım olacaktır. İstanbul’da bu konuda yönetmelikler uygulamaya konulmuşken, Ankara’da da benzer bir düzenleme olup olmadığını kontrol etmek gerekir” diyerek, her bina için yağmur suyu hasadının çevre dostu bir çözüm olacağını söyledi. Prof. Dr. Şen, yeni inşa edilecek binalarda bu tür sistemlerin göz önünde bulundurulmasının çevre bilincini artıracağını da vurguladı.

“VERİMLİ SU KULLANIMI HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

Son olarak, su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, “Hem Ankara hem de Türkiye genelinde suyun verimli kullanılması büyük önem taşıyor. Bu dönemde her damla suyu dikkatli bir şekilde kullanmak, hem kişisel hem de toplumsal olarak sürdürülebilir bir yaşam için gereklidir” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber