Altındağ Belediyesi 'Salı Sohbetleri' büyük ilgi görüyor

Altındağ Belediyesi, her hafta düzenlediği "Salı Sohbetleri" etkinliklerine devam ediyor. Bu haftaki buluşmanın konusu "Gıda ve Su İsrafı" oldu.

Etkinlik, belediye personeline yönelik eğitim ve bilgilendirme amacı taşıyor ve her hafta farklı konu başlıkları ile dikkat çekiyor. Katılımcılar, bu hafta Altındağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Gıda Mühendisi Alper Koçaker'in sunumuyla gıda ve su israfı konusunda önemli bilgiler edindi.

Koçaker, güvenli gıda, gıdalardan ne beklememiz gerektiği ve gıda güvenliği gibi pek çok soruya açıklık getirdi. Ayrıca, gıda israfının boyutları hakkında da uyarılarda bulundu.

"EKMEK EN ÇOK İSRAF EDİLEN GIDA"

Koçaker, Türkiye'nin dünya genelinde gıda üretiminde kendine yeterli olduğunu ve birçok üründe ihracatçı konumunda bulunduğunu belirtti. Ancak, tüm dünyayı etkileyen en büyük sorunun açlık olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 735 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini hatırlatan Koçaker, bu durumu gıda israfının ve kaynakların yanlış kullanımının bir sonucu olarak değerlendirdi.

En fazla israf edilen gıdanın ekmek olduğuna dikkat çeken Koçaker, bayat ekmeklerin çöpe gitmek yerine değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton, Türkiye’de ise 18,2 milyon ton gıda israfı yaşandığını belirterek, günlük 51 bin ton gıdanın israf edildiğine dikkat çekti. Koçaker, gıda israfının sadece gıda ile sınırlı kalmadığını, su, toprak, iş gücü, enerji ve zaman gibi diğer değerlerin de israf edildiğini vurguladı.

"SU KITLIĞI TEHDİDİ ALTINDA"

Su israfının önemine de değinen Koçaker, dünya genelinde su stresinin arttığını belirtti. Türkiye'nin yıllık 1323 metreküp su tüketimi ile su sıkıntısı yaşayan bir ülke olduğunu ifade eden Koçaker, su kıtlığının giderek daha büyük bir tehdit haline geldiğine dikkat çekti. Her bir damla suyun tasarruf edilmesinin önemini vurgulayan Koçaker, gıda ve su israfını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında katılımcılara bilgiler sundu.

Etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü ve gıda ile su israfı konularında daha fazla bilinçlenmeye yönelik önemli bir adım oldu.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber