ABB öncülüğünde 2 bin kişiye HPV aşısı yapılacak
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mansur Yavaş'ın liderliğinde bir sağlık projesine daha imza attı. Gazi Üniversitesi Hastanesi ile yapılan iş birliği kapsamında, sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlatıldı. 15 milyon 180 bin lira bütçe ayrılan projede, şimdiye kadar 251'i 15 yaş altı, 1324'ü 15 yaş üstü olmak üzere toplam 1575 kişi başvuru yaptı. Proje, toplamda 2 bin kişinin aşılanmasını hedefliyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi verdiği sözler birer birer hayata geçiyor. SMA taşıyıcı taraması ve Tip 1 diyabetli öğrencilere diyabet sensörü desteği gibi yenilikçi projelerin ardından, sosyal destek alan ailelerin çocuklarına ücretsiz HPV aşısı sağlanması gibi sağlık odaklı projeler de devreye alındı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanındaki öncü projelerine bir yenisini ekleyerek Türkiye’de ilk defa Mansur Yavaş tarafından duyurulan “Sosyal destek alan ailelerin çocuklarına ücretsiz HPV aşısı” uygulamasını başlattı. 9-30 yaş aralığındaki bireyleri kapsayan bu program, 20 Mart ile 20 Nisan 2024 tarihleri arasında başvurularla hayata geçti. Gazi Üniversitesi Hastanesi iş birliğiyle yürütülen projede, 15 yaş altı 251 ve 15 yaş üzeri 1324 olmak üzere toplamda 1575 kişinin başvurusu kabul edildi. Proje için 15 milyon 180 bin TL bütçe ayrıldı ve toplamda 5 bin doz HPV aşısı temin edildi. Aşıların ilk dozları Gazi Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı ve ilk etapta 2 bin kişinin aşılanması hedefleniyor.
whatsapp-image-2024-10-09-at-11-57-13.jpeg
İLK DOZ BUGÜN
Proje hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara halkının sağlığına katkı sunmayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık alanında birçok projeye imza attıklarından bahseden Ünsal, "Bugün de HPV aşısı uygulamasına başlıyoruz" dedi. Proje kapsamında 9-30 yaş arasındaki kız çocuklarına ve kadınlara, rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik üç doz HPV aşısı yapılacağını belirten Ünsal, "İlk doz bugün uygulanıyor, ikinci doz 2 ay sonra ve üçüncü doz ise 6 ay sonra yapılacak. Bu proje, yaklaşık bir yıl sürecek" diye konuştu.
whatsapp-image-2024-10-09-at-11-57-13-2.jpeg
11 BELEDİYE DESTEK İÇİN ANKARA'YA BAŞVURDU
Türkiye'de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın duyurduğu projeye yaklaşık 11 belediyenin teknik destek almak için başvurduğunu, bunlardan 6'sının büyükşehir belediyesi olduğunu kaydeden Ünsal, konuşmasının sonunda sosyal devlet ilkesine vurgu yaparak, "Gönül ister ki bu aşılar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeme kapsamına dahil edilsin ve tüm vatandaşlarımız bu aşıdan faydalanabilsin" ifadelerini kullandı.
İŞ BİRLİĞİNDEN MUTLULUK DUYUYORUZ
Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Prof. Dr. Hasan Bostancı da, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile aşı uygulamasının Gazi Hastanesi bünyesinde sürdüğünü belirterek, "Onlarla bu iş birliğini yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İnşallah bu uygulama yayılarak tüm Türkiye'de devam edecektir" dedi.
ENFEKSİYONU ÖNLEMENİN TEK YOLU
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise, "Çok önemli bir sosyal sorumluluk projesinin parçası olmak, üçüncü basamak bir hastane olarak bizim için gurur verici. Burası Türkiye'nin ilk erişkin aşı merkezi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz projenin, kız çocuklarını, kadınları ve aslında her bireyi ilgilendiren bir kanser aşısı olması çok mühim" diye konuştu.
Aşının etkinliği üzerine vurgu yapan Şenol, "HPV aşısı, özellikle 15 yaş altındaki bireylere uygulandığında yüzde 99,5 oranında koruma sağlıyor. Enfeksiyon kadın ve erkek bireylerin yüzde 85'ini etkiliyor. Dileriz ki Türkiye'deki tüm kadınlar ve erkekler bu aşıya kavuşur. Bu enfeksiyonu önlemenin başka bir yolu yok" ifadelerini kullandı.
whatsapp-image-2024-10-09-at-11-57-13-3.jpeg
GÜNDE 7 KADIN RAHİM AĞZI KANSERİNDEN ÖLÜYOR
Türkiye'de her gün 7 kadının rahim ağzı kanseri tanısı aldığını ve 3 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Şenol, "Aşı, bilimsel bir buluş ama iyi merkezlerde kayıtlı bir şekilde yapılması gereken çok önemli bir uygulamadır. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ekibi olarak, erişkin aşı merkezinin yürütülmesinden ve projenin hazırlanmasından sorumluyuz. Hem Gazi Üniversitesi'ne hem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ekibime hem de böyle büyük bir projeye imza attığı için Ankara Büyükşehir'e çok teşekkür ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.
HALK SAĞLIĞI KONUSUNDA İLKLERE İMZA ATILDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi, HPV aşısının ötesinde sağlık alanında birçok yenilikçi projeyi hayata geçirmeyi sürdürüyor. Özellikle Tip 1 diyabet hastası olup LGS ve YKS'ye giren öğrencilere diyabet sensörü desteği sunması dikkat çekerken, Türkiye'de ilk kez ücretsiz olarak başlatılan SMA taşıyıcılık testi uygulaması da önemli projeler arasında yer alıyor. Bu hizmet, daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Aşı Programı'na dâhil edildi. Aynı zamanda, ilk yardım, ileri sürüş teknikleri eğitimleri ve solunum fonksiyon testi gibi çeşitli sağlık hizmetleri ile toplum sağlığına yönelik katkılarını sürdürüyor.